Amenda pentru constructiile ilegale, majorata la 3.000 lei pe metru patrat

O sanctiune similara va fi aplicata si functionarului public care emite o autorizatie de construire sau desfiintare ilegala
Inspectoratul de Stat în Constructii va putea suspenda o lucrare nelegala fara

a astepta decizia instantei de judecata.
Propunerile sunt incluse într-un proiect de lege initiat de Asociatia “Salvati Bucurestiul”

Asociatia “Salvati Bucurestiul” împreuna cu 50 de ONG-uri din “Platforma pentru Bucuresti” au demarat, înca de anul trecut, masurile de stopare a initiativei legislative pentru acordul tacit în constructii, care prevedea emiterea automata a autorizatiei în cazul în care primaria nu rezolva cererea în 30 de zile, lucru care, asa cum s-a dovedit, a dus la numeroase abuzuri.
Potrivit sintezei Asociatiei “Salvati Bucurestiul”, pusa la dispozitia Curierului National, printre modificarile cerute se numara transparenta emiterii autorizatiilor de constructie si a celor de desfiintare, precum si corectarea sistemului de sanctiuni. “De exemplu, în momentul de fata, o cladire intra în legalitate numai daca nimeni nu îi contesta legalitatea timp de doi ani”, se arata în documentul remis redactiei.
“Va fi introdusa sanctiunea penala pentru functionarii publici care emit autorizatii fara a avea toate avizele necesare, precum si pentru responsabilii din cadrul autoritatii locale care nu pun în aplicare decizia de demolare sau de oprire a lucrarilor emisa de instanta de judecata. De asemenea, va fi explicitata procedura automata de demolare a constructiilor ilegale, în regim de urgenta, si va fi interzisa procedura intrarii în legalitate ulterioare pentru constructiile ilegale”, au declarat pentru Curierul National reprezentantii asociatiei.
Amintind ca prescrierea dupa doi ani a sanctiunilor pentru constructiile ilegale va fi eliminata în noua forma a legii constructiilor, reprezentantii ONG-ului au precizat ca valoarea amenzilor pentru constructii ilegale va fi majorata la 3.000 lei pe metru patrat, o amenda similara urmând sa fie aplicata si functionarului public care va emite o autorizatie de construire sau desfiintare ilegala.

Consiliile Judetene vor avea atributii de control, alaturi de primarii

În ceea ce priveste controlul asupra constructiilor ilegale, acesta va putea fi exercitat si de Directia de Control a Consiliului Judetean sau Primaria Municipiului Bucuresti, nu doar de catre primaria care a emis autorizatia de constructie, urmând sa fie înlaturate toate ambiguitatile si suprapunerile de competente în exercitarea controlului în constructii si urbanism. “În particular, Inspectoratul de Stat în Constructii va avea dreptul si obligatia de a suspenda o lucrare de constructie sau de desfiintare pentru care constata încalcarea procedurilor legale, fara a astepta decizia instantei de judecata”, se mai arata în documentul remis redactiei.
Totodata, se propune ca Inspectoratul de Stat în Constructii sa fie obligat prin lege sa afiseze pe site o situatie a sesizarilor si a masurilor luate, precum si una a controalelor efectuate si a neregulilor descoperite în urma controalelor. “Se doreste o transparenta totala, prin afisarea pe site a tuturor certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire sau desfiintare emise de primarii”, au mai spus sursele citate, precizând ca se va introduce si un sistem de dezbatere publica pentru autorizatiile de construire si desfiintare.

Sursa: Curierul National

Lasă un comentariu