Cu cat va scadea indemnizatia pentru mame

Conform unui proiect al Ministerului Muncii, se va aplica un procent global de scadere a indemnizatiilor, variantele discutate fiind între 15 si 25%, iar indemnizatia minima va fi de 550 de lei.

O comisie a Ministerului Muncii, coordonata de ministrul Mihai Seitan, comisie din care fac parte si specialisti din Ministerul de Finante, analizeaza mai multe variante de reducere a majoritatii prestatiilor sociale, inclusiv a indemnizatiilor pentru cresterea copiilor în vârsta de pâna la doi ani. Ministrul Seitan refuza orice declaratii de presa, dar surse din comisie au declarat, pentru Gândul, ca variantele analizate sunt de descrestere a indemnizatiilor cu procente cuprinse între 15 si 25%, ajungându-se, astfel, ca indemnizatiile sa reprezinte echivalentul a 63,75% – 72,25% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni dinaintea stabilirii dreptului, dar nu mai mult de 4. 000 de lei. Singura cunoscuta, în acest moment, este ca indemnizatia minima va fi de 550 de lei.

Cu alte cuvinte, indiferent cât este indemnizatia actuala si cât ar rezulta dupa aplicarea procentului de diminuare, statul va achita parintilor care îsi îngrijesc copiii stând acasa cu acestia pâna la împlinirea vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copiilor cu handicap) cel putin 550 de lei.

Purtatorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat ca în sedinta de Guvern de miercuri nu s-a discutat subiectul indemnizatiilor pentru cresterea copilului.

Potrivit datelor înregistrate de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, în luna martie, la nivelul întregii tari, erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizatia pentru cresterea copilului, suma totala încasata de acestea cifrându-se la aproape 190 de milioane de lei.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu