Dezbatere:Cât valoreaza un imobil ipotecat la banca

Bancile nu mai vor sa reevalueze periodic imobi­lele aduse ca garantii pentru credite, ci doar la acordarea împru­muturilor sau la executarea proprietatilor în cazul rau-platnicilor.

Momentan, evaluarea ga­ran­tiilor imobiliare se face teoretic atât la acordarea creditului si la o eventuala executare sau vânzare a imobilului, cât si anual, conform legislatiei în vigoare. Prabusirea pietei imobiliare a facut ca multe din imobilele ipotecate în favoarea bancilor sa îsi diminueze serios valoarea fata de cea luata în calcul la acordarea împrumuturilor. Reflectarea noii valori diminuate în fiecare an  da peste cap bilantul bancilor care au acceptat astfel de garantii supraevaluate. Creditele respective trebuie trecute într-o categorie superioara de risc, iar bancile trebuie sa blocheze sume suplimentare pentru provizioane. Reevaluarea periodica ajunge sa reflecte o situatie nu tocmai roz a bilanturilor, iar bancherii doresc sa evite o astfel de „oglinda”.

Specialisti ai Bancii Nationale analizeaza acum varianta evaluarii acestor garantii doar la acordarea creditului si la executare, eliminând evaluarile periodice facute la fata locului. Propunerea a venit din partea Asociatiei Române a Bancilor (ARB) în contextul unor oscilatii foarte mari ale preturilor imobiliare. „Aceasta este o contrapropunere la ce exista momentan pe piata, când evaluarea se face anual. Comisia de specialitate a înaintat o propunere catre BNR si asteptam un raspuns”, declara Radu Gratian Ghe­tea, presedinte al CEC Bank si al ARB.

„Ar fi mai simplu pentru banci ca evaluarea sa se faca doar la acordarea creditului sau în conditii de restructurare ori vânzare. Nu are relevanta de când se va aplica masura, noi dorim sa se schimbe sistemul si atât. În conditiile actuale, ar fi cea mai buna solutie”, spune Ghetea.

Implicatiile nu ar fi foarte mari pentru clienti, însa bilantul contabil al bancilor s-ar modifica daca unei garantii i-ar scadea valoarea de piata, fiind necesara cres­terea gradului de provizionare sau chiar un aport suplimentar de capital.

Sursa: Capital

Lasă un comentariu