Victimele greselilor medicale vor gasi dreptatea mai repede.

Gata cu procesele care dureaza ani în sir. De acum, cazurile de malpraxis vor fi judecate în afara tribunalului, iar la final, se vor stabili despagubiri. Ele vor fi platite de firma la care doctorul vinovat are asigurare.

Cel mai rasunator proces de malpraxis din România a fost al doctorului Ciomu. Dar abia dupa trei ani a venit si sentinta. Acum, odata cu schimbarea legii, pacientul va primi din partea asiguratorului o oferta care sa acopere prejudiciul. Asa se întâmpla în mai toate statele europene.

Totul se va desfasura în cadrul comisiilor de malpraxis de la Directiile de Sanatate Publica. Daca victima accepta oferta, se încheie un contract, iar banii se acorda pe baza unor criterii de stabilire a valorii prejudiciului. Si, de-a lungul anilor s-au avansat si sume. 250.000 de euro pentru ochiul drept sau 125.000 de euro pentru ochiul stâng. Daca victima e neumltumita, se ajunge la un mediator.

În tarile Uniunii Europene în care se aplica aceste prevederi extrajudiciare, 97% din cazuri au fost rezolvate rapid, pe cale amiabila si doar 3% au ajuns în justitie, spune dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din România.

Sursa: Antena3

Lasă un comentariu