Modificare legislativa:Terenurile agricole si padurile pot fi retrocedate de acum oriunde în tara

Asteapta de ani buni sa fie despagubiti de stat pentru terenurile agricole si padurile de care au fost deposedati abuziv, în perioada comunista, daca nu ei însisi, parintii ori bunicii lor. De acum însa îsi vor putea recupera

proprietatile oriunde în tara. Si asta în baza unei noi legi care, desi a nascut controverse înca din faza de proiect, a intrat în vigoare de curând.

În plus, actul normativ – contestat atât de guvern, cât si de reprezentantii proprietarilor si initiat de democrat-liberalii Mircia Giurgiu si Constantin Chirila – ar putea degreva statul de plata câtorva zeci de milioane de lei, în plina criza economica. „Sunt câteva sute de mii de dosare atât pe rolul Agentiei Nationale de Restituire a Proprietatii, cât si pe rolul instantelor.

Oamenii îsi cer înapoi pamânturile, dar sunt plimbati de ani buni de la o institutie la alta. Motivele: bani pentru despagubiri nu prea sunt, mai ales acum, din cauza crizei, iar în multe zone nu mai exista terenul pe care ei l-au detinut cândva. Asa ca, în baza noii legi, acestia pot solicita sa li se restituie suprafata detinuta într-o alta locatie”, a explicat Chirila.

Se pun la bataie terenurile statului si ale primariilor

„Terenurile neatribuite, ramase la dispozitia comisiei locale sau în domeniul privat al statului, din aceeasi localitate sau din alte localitati, se pot restitui la cerere, în conditiile legii, fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora care au fost înscrisi în anexele privind despagubirile la regulamentele de aplicare a legilor fondului funciar”, se precizeaza în noua lege.

Cu alte cuvinte, cei care s-au înscris pe liste pentru acordarea de despagubiri pot solicita acum restituirea unui teren, cu o valoare similara a celui de care au fost de posedati de stat, în orice localitate. Iar terenul cerut poate fi unul dintre cele aflate în proprietarea statului sau a primariilor, chiar daca a fost închiriat unor firme sau persoane fizice care-l exploateaza sau care au ridicat pe el „un obiectiv de interes social” (camin de batrâni, adapost pentru oamenii strazii, scoala, gradinita, cantina sociala etc.).

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu