Trei sferturi din achizitiile publice initiate prin sistemul e-licitatie.ro au fost anulate anunta Casa de avocatura Coltuc

În plin sezon de taiere a cheltuielilor publice, sistemul care ar trebui sa simplifice procedurile de desfasurare a licitatiilor, asigurând în acelasi timp transparenta întregului proces, pare sa îngreuneze activitatea autoritatilor.

În primele cinci luni ale acestui an au fost anulate 15.000 de licitatii publice, a caror valoare estimata depaseste sase miliarde de euro.

Suma reprezinta trei sferturi din valoarea licitatiilor anulate pe tot par­cursul anului trecut: 8,15 miliarde euro. Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor, explica situatia prin frica angajatilor din ministere de a fi chemati la DNA. „Ar fi un lucru bun daca, de frica justitiei, angajatii îsi corecteaza singuri comportamentul”, comenteaza Sorin Ionita, director de cercetare la Societatea Academica Româna.

O alta piedica în calea fondurilor UE

Cresterea tot mai mare a numarului de contestatii depuse de participanti, dar si greselile din caietele de sarcini si la evaluarile valorilor contractelor sunt alti doi factori majori care au contribuit la explozia numarului de licitatii anulate. Cel putin la nivelul contestatiilor, ritmul nu se va domoli anul acesta: Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor prognozeaza o majorare de 40% a contestatiilor depuse de firmele înscrise în sistem.

Înseamna ca aceste miliarde de euro nu mai ajung în economie? „Eu nu cred ca exista sase miliarde de euro, tocmai pentru ca au existat si licitatii anulate din lipsa banilor pentru cofinantare”, afirma Sorin Ionita. Însa, cu siguranta, se va simti acut lipsa celor câteva sute de milioane de euro din fonduri europene ce nu vor mai fi atrase din cauza anularilor licitatiilor.

Av.Coltuc Marius,fondator Casa de avocatura Coltuc precizeaza ca numai in 2010 Casa de avocatura Coltuc a avut 35 de dosare admise.

Aproape 15.000 de licitatii publice, în valoare de peste sase miliarde de euro, au fost anulate doar în cinci luni din 2010. Cauzele sunt nu numai de ordin tehnic si procedural, ci tin si de teama în crestere a birocratilor din institutiile publice ca vor fi chemati sa dea cu subsemnatul la DNA. Între timp, România pierde si din acest motiv fonduri europene de sute de milioane de euro.

Sursa: Capital

Lasă un comentariu