Noul cod rutier a intrat in vigoare.

În aceeasi zi în care în Monitorul Oficial al României a fost publicata OUG nr. 54/2010, privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, mai exact pe 23 iunie, a intrat în vigoare si noul Cod Rutier.

– Care este legatura dintre cele doua evenimente? Agentii fiscali vor putea utiliza girofarul, pentru a avea prioritate pe drumurile publice, sau vor putea opri masini aflate în trafic, pentru „controale specifice”

Modificarile aduse regulamentului privind circulatia pe drumurile publice nu vizeaza vreo initiativa de fluidizare a traficului sau de crestere a sigurantei rutiere, din contra. Guvernantii s-au gândit ca daca înaspresc masurile de combatere a evaziunii, trebuie sa asigure agentilor fiscali drepturi asemanatoare angajatilor din serviciile de urgenta aflati în misiune, precum utilizarea girofarului care le confera prioritate pe drumurile publice.

De asemenea, conform celor mai recente modificari aduse Codului Rutier, agentii fiscali vor avea dreptul de a opri masini în trafic pentru a efectua controale „specifice”, în încercarea de a depista evazionistii si marfurile ilicite.

De asemenea, masinile Fiscului au dobândit drepturi similare cu masinile de politie sau pompieri aflate în misiune. Astfel, atunci când participantii la trafic vor observa un autovehicul cu inscriptia ANAF, demarând în tromba si cu girofarul albastru în functiune, se va putea trage concluzia ca agentii fiscali au pornit în misiune de urmarire a contribuabililor care nu si-au platit impozitele si taxele la stat.

Ca urmare, elevii scolilor de soferi, dar si conducatorii auto cu vechime, trebuie sa învete ca pe lânga semnalele politistilor, participantii la trafic sunt obligati sa le respecte si pe cele „ale organelor fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala” (articolul 29, alineatul 2 din OUG 195/2002, modificata si completata la data de 23 iunie 2010).

Sursa: Financiarul

Lasă un comentariu