Codul civil si Codul penal intra in vigoare in 2011

Miercuri, 7 iulie 2010, Ministerul Justitiei a dat publicitatii declaratia de presa a ministrului Catalin Predoiu cu prilejul adoptarii de catre Guvernul Romaniei a proiectelor de lege privind punerea in aplicare a Codului civil

(Legea nr. 287/2009) si a Codului penal (Legea nr. 286/2009).

”Buna ziua,

Guvernul a aprobat astazi doua proiecte de lege elaborate si initiate de Ministerul Justitiei, respectiv proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului civil si proiectul de lege privind punerea in aplicare a Codului penal.

Am parcurs astfel o noua etapa in restructurarea cadrului normativ fundamental al desfasurarii actului de justitie in tara noastra.

Este o etapa importanta pentru proiectul institutional al punerii in aplicare a noilor coduri ale Romaniei, proiect prioritar al Ministerului Justitiei.

Termenul legal pentru elaborarea proiectelor si aprobarea lor de catre Guvern, pentru a fi inaintate Parlamentului, este 24 iulie anul curent si este bine ca ne-am incadrat in acest termen.

Legile de punere in aplicare vor asigura compatibilitatea dintre continutul normativ al noilor coduri si legislatia speciala, precum si regulile de drept tranzitoriu in aplicarea noilor coduri.

Proiectele de lege adoptate astazi prevad data intrarii in vigoare a Codului civil si a Codului penal, respectiv 1 octombrie 2011.

In continuare, Ministerul Justitiei va trece la elaborarea proiectelor de lege pentru punerea in aplicare a codurilor de procedura, recent adoptate de Parlament si aflate in procedura de promulgare.

Pentru continuarea cu succes a proiectului institutional al implementarii noilor coduri fundamentale ale Romaniei trebuie sa pregatim cu atentie si rabdare sistemul judiciar, prin refacerea si completarea schemelor de personal, pregatirea magistratilor, grefierilor si a celorlalte profesii juridice pentru aplicarea continutului normativ al noilor coduri si imbunatatirea bazei logistice imobiliare a sistemului judiciar.

Pregatirea implementarii cu succes a noilor coduri implica o cooperare stransa intre Guvern, Parlament si Consiliul Superior al Magistraturii, cooperare pe care Ministerul Justitiei va continua sa o sprijine.

Doresc sa multumesc public celor care au contribuit la elaborarea proiectelor de lege adoptate astazi de Guvern si celor care au sustinut si sustin politic proiectul institutional al implementarii noilor coduri fundamentale ale Romaniei.

Va multumesc pentru atentie.”

Lasă un comentariu