Regimul de TVA aplicabil bunurilor achizitionate in leasing

Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata din punct de vedere al TVA prestare de servicii in conformitate cu prevederile art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfarsitul perioadei

 

 

de leasing daca finantatorul transfera utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului la solicitarea acestuia operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul.

Conform pct. 61 alin. (6) din normele metodologice, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin optiune conform art. 152 alin. (3) coroborat cu art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, au dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:

  • bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate, in momentul trecerii la regimul normal de taxare;
  • activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate in curs de executie, aflate in proprietatea lor in momentul trecerii la regimul normal de taxa, cu conditia, in cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevazute la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, sa nu fi expirat.

Ajustarea efectuata se inscrire in primul decont TVA depus dupa inregistrare in scopuri de taxa sau dupa caz intr-un decont ulterior. Pentru ajustare, trebuie indeplinite conditiile si formalitatile prevazute la art. 145-149 din Codul fiscal. Factura pentru achizitii efectuate inainte de inregistrare nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cu ocazia inregistrarii in scopuri de TVA.

Conform art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, se deduce TVA aferenta ratelor de leasing scadente dupa data de 1 mai 2010, care se trece in jurnalul pentru cumparari ca taxa aferenta achizitiilor de servicii si se preia in decont la randul 21 “Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%”.
Nota: Incepand cu data de 1 iulie 2010, cota TVA aplicabila este de 24%

In cazul autoturismelor, nu se deduce TVA aferenta valorii la care se va face transferul dreptului de proprietate asupra bunului de la finantator la utilizator. Prevederile art. 145¹ din Codul fiscal specifica faptul ca nu se deduce TVA aferenta achizitiei unui vehicul destinat exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare din categoriile prevazute la acest articol.

Sursa: Newsletterul Contabilului 2010

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!