Sorin Ovidiu Vântu, informator al Securitatii cu numele de cod “Nus”.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a semnat un angajament de informator cu fosta Securitate în 1983, dosarul figurind ca închis în 1988, cu numele conspirativ “Nus”, dupa cum rezulta dintr-o serie de documente din ceea ce

 

 

pare sa fie dosarul personal, potrivit unei anchete realizate de HotNews  si Kamikaze.

O serie de documente din Dosarul Personal arata ca Sorin Ovidiu Vântu a fost racolat de Securitate la 28 de ani, în aprilie 1983, în timp ce executa, la penitenciarul Bacau, o pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru delapidare. Directia a IV-a Contrainformatii i-a deschis Dosarul Personal cu nr. 8046. Directia a IV-a se ocupa, între altele, cu recrutarea informatorilor din rândul puscariasilor.

Potrivit raportului cu propunerea de recrutare, semnat de ofiterul Constantin Stanescu, Vântu este ales dintr-un numar de patru candidati. Ofiterul îl califica drept “cel mai corespunzator”, observa ca “dispune de posibilitati de informare în rândul detinutilor de pe punctul de lucru” si noteaza ca are “un dezvoltat spirit de sesizare si discernamânt”. Într-un alt raport de verificare, este descris ca “un element disciplinat care regreta fapta comisa, dovedindu-se recuperabil pentru societate”.

În angajamentul de colaborare olograf, nedatat, semnat Vântu, scrie: “Informatiile le voi furniza sub forma de note scrise pe care le voi semna sub numele de Nus în locul numelui meu real”. În raportul referitor la modul cum a decurs recrutarea, datat 26.04.1983, semnat de acelasi ofiter Stanescu, se arata: “redactându-se angajamentul, prilej cu care i s-a fixat si conspirativul de Nus, s-a trecut la instruirea cu problemele pe care sa le aiba în atentie…” Ofiterul mai scrie ca “în procesul recrutarii, candidatul a furnizat o serie de date de interes operativ, care au fost consemnate în scris sub forma unei note informative”. Este momentul în care detinutul Vântu intra în retea, având calitatea de informator, cu nume jucaus: Nus.

Misiunea lui Nus în penitenciar

Turnatorul este, la rândul sau, turnat. În procesul de recrutare si verificare, securistii culeg date despre Nus. O nota de la sursa Magureanu mentioneaza ca “detinutul Vântu Ovidiu lucreaza la filele CEC ale detinutilor precum si la tabelele de cumparaturi”. Altfel spus, fostul contabil
socoteste si dupa gratii. Primeste la schimb bani, pachete, tigari. Tot gratie meseriei, ajunge pentru scurt timp, prin transfer, la penitenciarul Iasi, “pentru a fi folosit în profesie”. Odata cu el, se plimba si dosarul de informator.

Într-un raport din decembrie 1983 semnat de lt.col. Barzu Mihai se propune transferul lui Vântu, la pachet cu dosarul de informator, înapoi la penitenciarul Bacau, cu explicatia vaga ca n-a fost utilizat pe post de contabil, din cauza ca asupra lui “s-au gasit bani”, ca la Iasi nu prea avea informatii de dat. La Iasi, Vântu statea în camera
cu alti 24 de detinuti din categoria “inapti”. Securistul noteaza ca solicita sa fie trimis la spital sa-si repare proteza, o posibila referire la afectiunile lui SOV. Mai târziu, un raport din ’87, care propune încetarea legaturii cu SOV, retine detaliul ca ambele picioare sunt afectate în mod cronic de poliomelita.

Din alte note si rapoarte reiese ca informatorul NUS era activ si scria note despre alti detinuti. Ofiterii de securitate îi apreciau calitatile de informator. La rândul lor, alti turnatori adauga câteva tuse la portretul din dosar: “detinutul Vântu Sorin de la cam. 8 este un detinut care se preocupa în permanenta de ridicarea nivelului de cultura generala”. Uneori “este arogant” si “se cam lauda”.

Dar care era, pâna la urma, misiunea încredintata lui SOV de Securitate în penitenciarul Bacau? O nota mentioneaza ca informatorul Nus “asigura informativ” punctul de lucru “Lazi – Conserve” din interiorul penitenciarului. “În perioada cât a fost în legatura, a furnizat materiale care au stat la baza informarii comandantului, o partea din acestea fiind exploatate si în cunoasterea si documentarea activitatii elementelor din baza de lucru, asa cum a fost obiectivul BUCU, TOADER, GELU, GEO si altii…”. Dintr-un raport semnat de ofiterul CI cpt. Popescu
Aurel, aflam ca, la data de 06.11.1984, informatorul NUS este transferat la Penitenciarul Spital Bucuresti “pentru tratament.

Sursa: Romania Libera

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!