UNBR schimba regulamentul de admitere in profesia de avocat anunta Casa de avocatura Coltuc

UNBR a dat publicitatii, spre dezbatere publica, un proiect de modificare a Deciziei Consiliului U.N.B.R. nr. 268 din 22 septembrie 2007 cu referire la Regulamentul – Cadru privind organizarea examenului de primire în

 

 profesia de avocat si a examenului de obtinere a titlului profesional de avocat definitiv.

Se face astfel distinctia clara intre cele doua tipuri de examene si anume examenul pentru primirea în profesie ca avocat stagiar si respectiv cel pentru primirea în profesie a persoanelor care s-au definitivat în alte profesii juridice.

Examenul de primire se va organiza anual, cu posibilitatea insa de a organiza si alte examene “numai daca cerinte legate de politica profesionala privind selectia la primirea în profesia de avocat, o impun”. Probele la care vor participa candidatii raman aceleasi ca in anul trecut: organizarea si exercitarea profesiei de avocat; drept civil; drept procesual civil; drept penal; drept procesual penal.

Informatiile referitoare la examen, si anume data, metodologia, calendarul de desfasurare a examenului, taxa de înscriere, modalitatea de plata, tematica si bibliografia se vor stabili prin hotarârea Consiliului U.N.B.R., vor fi publicate pe website-ul U.N.B.R. si vor anuntate într-un ziar de mare tiraj cu cel putin 60 de zile înainte de data stabilita pentru examen.

Se clarifica totodata si conditiile de inscriere la examen. Candidatii vor depune cu cel putin 25 de zile inainte de data examenului, impreuna cu cererea de inscriere, un dosar care va contine urmatoarele acte:
a) certificatul de nastere, în copie legalizata;
b) actul de identitate, în copie;
c) diploma de licenta sau adeverinta provizorie, în copie legalizata; în cazul în care diploma de licenta s-a obtinut dupa anul 1995, se va depune si copia legalizata a foii matricole eliberata de facultatea absolvita;
d) dovada formei de învatamânt absolvite (zi, frecventa redusa, învatamânt la distanta) în situatia în care diploma de licenta sau adeverinta provizorie nu face aceasta precizare;
e) dovada de plata a taxei de înscriere la examen în original;
f) certificatul de cazier judiciar eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii;
g) certificat privind starea de sanatate a candidatului, incluzând si o evaluare psihiatrica, eliberat de institutia sanitara stabilita de barou si mentionata în anuntul de organizare a examenului efectuat de barou, prevazut la alin.(3).
h) certificat eliberat de baroul competent în care solicitantul a mai fost înscris în profesie, care sa ateste cauzele încetarii calitatii de avocat ori, daca este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire în profesie.

Candidatul este obligat sa depuna la inscriere si o declaratie din care rezulta ca în cazul în care va fi declarat admis, întelege ca nu poate sa se înscrie în alt barou decât cel la care a depus cererea de înscriere la examen.

In ce priveste taxa de inscriere, aceasta se va stabili ca de obicei prin anuntul de organizare a examenului si va putea fi returnata candidatilor care nu s-au prezentat la sustinerea examenului din motive obiective, justificate cu acte doveditoare.

Atributiile comisiei nationale de elaborare a subiectelor

Si in ce priveste subiectele apar cateva reguli noi. Astfel, comisia nationala de elaborare a subiectelor va avea urmatoarele atributii:
a) – elaborarea subiectelor de examen, cu respectarea urmatoarelor reguli:
– subiectele sa fie în concordanta cu tematica si bibliografia aprobate si publicate de Consiliul U.N.B.R.;
– subiectele sa asigure o cuprindere echilibrata a materiei studiate, sa aiba grad de complexitate corespunzator continutului tematicii si bibliografiei, pentru a fi tratate în timpul stabilit;
– sa se evite repetarea subiectelor de la examenele anterioare;
– timpul necesar rezolvarii subiectelor sa nu depaseasca timpul alocat desfasurarii probei de examen;
– sa se asigure unitatea de evaluare la nivelul întregului examen;
b) – predarea catre Presedintele Comisiei nationale de examen, a subiectelor, în plicuri sigilate, cu cel mult 12 ore înainte de desfasurarea probelor scrise;
c) – elaborarea baremului pentru subiecte si a unui ghid de corectare, pentru asigurarea unitatii de apreciere si evaluare din partea membrilor subcomisiilor de corectare a lucrarilor

Lasă un comentariu