Codul Fiscal urmeaza sa fie modificat din toamna, astfel încât costurile cu reabilitarea locuintei sa fie deductibile fiscal, iar cumparatorii de bunuri si servicii sa beneficieze de o prima în schimbul bonurilor fiscale adunate.
Premierul Emil Boc si ministrul Economiei Adriean Videanu au anuntat o serie de masuri propuse spre aplicare din toamna pentru contracararea evaziunii fiscale. Masurile au fost anuntate la modul general, fara a se preciza un calcul estimat al sumelor ce urmeaza sa fie atrase la buget si fara precizari suplimentare privind metodele de aplicare. În limita unui plafon anual stabilit de Guvern, persoanele fizice care achizitioneaza bunuri si servicii vor primi de la stat, potrivit afirmatiilor primului ministru Boc, un procent, în functie de valoarea bonurilor fiscale adunate, ca o metoda de combatere a evaziunii fiscale. În urma cu o luna, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu atentiona ca desi nu exista date statistice oficiale privind piata neagra, estimarile arata ca aceasta se situeaza în intervalul 20-40% din total.
„Vrem sa punem în practica, prin modificarile propuse la începutul toamnei la Codul Fiscal, astfel încât sa beneficieze de bonificatii cetatenii care îsi realizeaza amenajari ale casei, ale apartamentului, prin deduceri fiscale. Acele lucruri pe care ei le fac li se va scadea din impozitul pe care îl au de platit. De asemenea, o masura avuta în vedere este ca toti cei care vor avea bonuri fiscale adunate pâna la un anumit plafon sa beneficieze de o prima din acea suma de bani, pentru a-i încuraja sa ceara bonuri fiscale pentru produse care se cumpara în România, de la pâine pâna la lucruri foarte scumpe si de folosinta medie sau îndelungata ori de lucrari”, a declarat Emil Boc.
Referitor la recentele masuri anuntate de guvernanti, reprezentantii oamenilor de afaceri spun ca pentru aplicare e nevoie de o revizuire a sistemului de fiscalitate. Astfel de masuri pentru combaterea evaziunii fiscale dar si pentru relansare economica sunt aplicate deja în alte tari ale lumii, respectiv ale Uniunii Europene. Ar trebui sa existe o coordonare în aplicarea masurilor anuntate, sustine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), si nu sa fie doar declaratii propagandistice. „Vor trebui operate modificari la Codul Fiscal si stabilit clar cum se acorda bonificatiile în schimbul bonurilor fiscale de la magazin
. Ar trebui sa se precizeze cum se va face deductibilitatea în cazul amenajarii locuintelor. Se va face din salariu, din venit? Înca nu stie nimeni nimic, nu exista nimic scris. Este bine sa se tina seama ca aplicarea unor astfel de masuri se realkizeaza în unele tari, iar experinta de acolo ar trebui avuta în vedere. De exemplu, într-o tara precum Franta, salariile platite cu carte de munca pentru menajere, bone sau gradinari sunt deductibile”, a precizat Cristian Pârvan.
Masurile anuntate de guvernanti sunt considerate bune I de reprezentantul Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu care însa sustine ca nu vor avea eficienta scontata, în conditiile în care marea evaziune semnalata la nivelul economiei românesti apare pe lantul intermediarilor. „Aproape 80% din marfa se ruleaza prin lanturile mari si foarte mari de magazine. În aceste tipuri de magazine se dau bonuri fiscale, se lucreaza corect. Problema este doar în micile magazine, în magazinele de cartier nu se dau bonuri. În plus marea evaziune se deruleaza fie prin lantul de intermediari fie când se introduce marfa în tara. În domeniul alimentar
evaziunea este în medie de 40-50%, iar vârfurile sunt în sectorul legume-fructe, cu ponderi de 70-80% evaziune, la panificatie atinge 50% etc.”, ne-a declarat Dragos Frumosu.
Sursa: Romania Libera