Cum se calculeaza pensia pentru cei care au contracte de drepturi de autor

Persoanele platite exclusiv prin contracte de drepturi de autor beneficiaza de stagiu de cotizare complet la calculul vârstei de pensionare. Punctajul lor va fi aproximativ egal cu o treime din cel cel obtinut daca ar avea acelasi

 

 

venit pe carte de munca.

“În reglementarile suplimentare care au aparut, s-a stabilit ca punctajul de pensie se calculeaza proportional cu proportia contributiei individuala în totalul de contributii de asigurari sociale, contributii pentru pensii”, spune presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Pârcalabu pentru money.ro.

Stagiul de cotizare al personelor platite exclusiv din drepturi de autor se calculeaza pentru întreaga perioada în care s-a contribuit individual, potrivit presedintelui Casei Nationale de Pensii.

Pârcalabu a oferit exemplul calculului pentru un cetatean cu un venit egal cu cel plafonat de 5 salarii medii brute pe economie, adica 9.180 lei. “Cetateanul care, împreuna cu angajatorul sau, plateste contributia de 31,3%, va avea un punctaj de 5 puncte pe luna. Pe de alta parte, o persoana beneficiara DOAR de drepturi de autor care plateste DOAR contributia individuala de 10,5%, va avea un punctaj egal cu o treime din cele 5 puncte pe luna, deci 1,6 puncte. Stagiul de cotizare este complet, la fel ca în cazul personelor cu contracte de munca. Stagiul de cotizare este o conditie de eligibilitate pentru accesul la pensie”, a explicat Pârcalabu.
Sursa: Cotidianul

Lasă un comentariu