Incredibil:Bancile au scumpit ratele la creditele ipotecare

Bancherii au continuat sa scumpeasca creditele pentru populatie si în august, un salt semnificativ fiind înregistrat de dobânzile la creditele de consum în lei care sunt în prezent mai scumpe chiar decât înainte de criza,

 

 

dobânda anuala efectiva urcând la 19,3% pe an.

Si creditele ipotecare în euro s-au scumpit în ultimele luni cu circa doua puncte procentuale, dobânda anuala efectiva urcând de la 5,6% la 7,4% pe an, potrivit datelor BNR. Astfel, rata lunara la un credit ipotecar de 50. 000 de euro, pe 30 de ani, a urcat de la 280 la 330 de euro, adica cu 20%.

“Cresterea costului efectiv a fost generata de majorarea anumitor comisioane, în conditiile în care dobânda nominala nu a suferit modificari”, spune Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite la nivel local.

Bancherii avertizasera ca modificarile cerute de Ordonanta 50 vor duce la scumpirea creditelor.

În ultimii doi ani, Banca Nationala a scazut dobânda de politica monetara de la 10,25% la 6,25% pe an, iar indicele EURIBOR a scazut de la 5% la sub 1% pe an, astfel ca bancherii nu mai pot motiva scumpirea creditelor prin cresterea finantarii atrase de pe piata. În plus, dobânzile la depozite se afla sub nivelul din august 2008.

La nivelul pietei, costul efectiv al împrumuturilor de nevoi personale în lei a avansat în august cu o jumatate de punct procentual, pâna la 19,3% în conditiile în care în august 2008, înainte de izbucnirea crizei pe plan local, dobânda efectiva la un credit similar era sub 19% pe an. Dobânda anuala se mentine totusi sub nivelul record de 25% din mai anul trecut.

“La creditele de consum a crescut dobânda nominala, dar si o parte din comisioane. Dobânzile nu sunt însa la un nivel «îngrijorator» comparativ cu anii trecuti. Trebuie notat însa faptul ca bancile au început sa acorde din nou credite de consum, dupa ce anul trecut activitatea pe acest segment fusese aproape înghetata. Si cererea din partea clientilor a înregistrat o revenire graduala în 2010″, noteaza Anca Bidian.

Creditele de consum s-au scumpit cu peste doua puncte procentuale în perioada iunie-august, cea mai mare crestere fiind înregistrata în iulie, când bancile au reactionat la cresterea inflatiei lunare cu peste 2,5 puncte si au majorat si bonificatiile la depozitele în lei. În plus, bancherii nu mai sunt dispusi sa acorde credite fara garantii, deoarece pe acest segment înregistreaza cele mai multe probleme cu neperformantele.

Totodata, bancherii au scumpit creditele si în încercarea de a-si recupera banii cheltuiti cu implementarea ordonantei privind creditele pentru consumatori (OUG 50), asa cum anuntasera de altfel înca de la publicarea actului normativ.

Sursa: ZF

Lasă un comentariu