Bancile vor fi obligate sa reesaloneze creditele clientilor supraindatorati

Potrivit unui amendament la OUG 50, aprobat de deputati, bancile ar putea fi obligate, la cererea clientilor, sa propuna refinantarea sau reesalonarea creditelor contractate de persoanele al caror grad de indatorare a depasit

 

 

nivelul validat de BNR.

Initial, amendamentul prevedea ca grad maxim de indatorare nivelul de 70%, acceptat de BNR la unele banci, dar deputatii au modificat aceasta formulare, deoarece nu se poate accepta ca mai mult de 70% din venitul unei persoane sau al unei familii in cazul creditelor la care exista co-platitori sa reprezinte cheltuieli cu ratele de credit.

Deputatii au aprobat mai multe amendamente la art. 36 al OUG 50, care includ si stabilirea comisionului de analiza dosar si a celui unic in suma fixa, aceeasi suma fiind perceputa tuturor consumatorilor cu acelasi tip de credit in cadrul aceleiasi institutii financiare.

Deputatii au mai aprobat si inlocuirea, pentru creditele aflate in derulare, a comisionului de mentenanta/ gestiune/ monitorizare cu cel de administrare, daca se indeplinesc conditiile din definitia acestuia din urma.

Un alt amendament important aprobat de deputati se refera la exprimarea modului de calculare a dobanzii la credite.

“Dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR, la o anumita perioada sau din rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja, fixa pe toata perioada derularii contractului”, potrivit formei aprobate a lit. a) de la art. 37.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu