PFA vor fi nevoite, din 2011, sa isi calculeze singure impozitul pe venitul net anual

Desi legislatia este complicata si da multe batai de cap chiar si contabililor, persoanele fizice autorizate (PFA) vor fi nevoite, din 2011, sa isi calculeze singure impozitul pe venitul net anual, in locul angajatilor Fiscului.

 

 

 

De anul viitor, persoanele care au venituri din activitati independente, insemnand activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, arenda, transferul titlurilor de valoare sau activitati agricole, vor fi obligate sa-si calculeze singure impozitul pe venitul net anual.
Potrivit modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG nr. 109 din 2009, va fi introdus, din 2011, un sistem de autodeterminare a impozitului net.

Declaratia anuala de venit va fi inlocuita cu declaratia de impunere, iar decizia de impunere, prin care functionarii comunicau impozitul net, precum si sumele pe care contribuabilii le datorau sau, dimpotriva, le aveau de primit, va fi desfiintata.

Odata cu disparitia deciziei de impunere, va trebui ca platile sa se faca pe loc. Astfel data de depunere a declaratiei va deveni si termen de plata. De anul viitor, termenul-limita nu va mai fi 15 mai, asa cum a fost pana anul acesta inclusiv, ci 25 mai.

Una dintre cele mai importante prevederi vizeaza prelungirea cu un an a interdictiei de deducere a TVA pentru cumpararea unor vehicule rutiere si a combustibilului pentru acestea. Conform Codului fiscal in vigoare, limitarea dreptului de deducere a TVA ar fi trebuit sa expire la 31 decembrie 2010.

Isi vor inceta valabilitatea si doua facilitati acordate pana in acest an. „Scutirea de impozit pe profit a profitului reinvestit se poate aplica doar pana la 31 decembrie 2010 si nu avem informatii cu privire la o eventuala prelungire a acestei prevederi. Totodata, incepand din 2011, nu mai exista prevederi specifice referitoare la pierderile realizate printr-un sediu permanent situat intr-un stat membru al Uniunii Europene, al Asociatiei Europene a Liberului Schimb sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, care acum se determina luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate de la inceputul anului fiscal“, spune Cristina Clujescu, tax manager Ernst&Young.

Sursa: Capital

Lasă un comentariu