Dezbatere publica:Cat de mare va fi pensia la batranete?

Contributiile la stat asigura circa 30% din salariul brut la pensie. Pensiile private trebuiau sa asigure restul, ca pensia sa ajunga la 70% din salariu, a spus Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de

 

Pensii Private.

Calculele erau facute pentru situatia in care la pensiile obligatorii s-ar fi virat circa 10% din venit. Acum se aloca doar 3%, iar pana in 2016 se va ajunge la 6%, presate de subtierea continua a bugetului de pensii, autoritatile neputand creste contributiile la 10%. Cand acestea sunt mici, singura sansa ramane sa incerci sa le multiplici. Asta inseamna insa sa dai libertatea fondurilor de pensii sa faca plasamente riscante, fara a le pune conditii. Conditionarea inseamna randament mic, spun actorii pietei.

Guvernul nu a renuntat insa la ideea de a le impune pe viitor aministratorilor randamente peste inflatie. “Au existat si fonduri cu falimente”, a spus, ieri Ioan Botis, ministrul muncii. Conflictul randament mare versus randament sigur ramane, asadar, inca nerezolvat.

Ar putea creste insa pensiile facultative, care sunt deductibile de la 1 ianuarie pana la 400 de euro. “Negociati un pachet salarial care sa includa o pensie facultativa. Pentru angajator, aceasta este mai putin costisitoare ca o majorare salariala”, spune Oancea.

Sursa: EVZ

Lasă un comentariu