Recalcularea pensiilor conform noilor Norme in 2011

In Monitorul Oficial nr. 214 din 28 martie 2011 a fost publicata HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

 

 

La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

In Capitolul VI. Dispozitii tranzitorii din Norme este reglementata procedura de recalculare a pensiilor (art. 134-140).

Art. 134. (1) Pensia poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.

(2) Pensia pentru limita de varsta poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie.

(3) La recalcularea pensiilor pentru limita de varsta, stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei.

(4) La recalcularea pensiilor anticipate si anticipate partiale in conditiile alin. (1), stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se calculeaza punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adaugate potrivit legii si se mentine procentul de diminuare, luat in calcul la stabilirea pensiei anticipate partiale.

(5) La recalcularea pensiilor de invaliditate in conditiile alin. (1), stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se calculeaza    punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adaugate potrivit legii, iar punctajul aferent stagiului potential se determina cu respectarea conditiilor si modalitatii de calcul de la ultima decizie de stabilire/modificare a drepturilor de pensie.

(6) Pensia poate fi recalculata, la cerere, in cazul depunerii unor declaratii rectificative, de natura a modifica veniturile si/sau stagiile de cotizare valorificate initial la stabilirea acesteia.

(7) Drepturile recalculate potrivit alin. (1)-(6) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.

Art. 135. Persoanele care beneficiaza de partiala stabilita potrivit legislatiei anterioare si care indeplinesc conditiile prevazute la art. 62 din lege pot cere transformarea pensiei anticipate partiale in , stabilita potrivit legii, noile drepturi acordandu-se incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.

Art. 136. (1) In situatia beneficiarilor de pensie de invaliditate, si partiala, care anterior intrarii in vigoare a legii au indeplinit conditiile legale pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta si care nu au solicitat trecerea la aceasta categorie de pensie, trecerea se face din oficiu incepand cu data de 1 ianuarie 2011, potrivit legislatiei in vigoare la data indeplinirii conditiilor de acordare a pensiei pentru limita de varsta.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica persoanelor pentru care indeplinirea conditiilor de acordare a pensiei pentru limita de varsta era stabilita in functie de data cererii.

Art. 137. (1) Cererile inregistrate si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a legii se solutioneaza cu respectarea prevederilor legale in vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie.

(2) In situatia cererilor inregistrate inainte de intrarea in vigoare a legii, prin care se solicita pensii de urmas, stabilite din pensii in plata ai caror titulari au decedat in luna decembrie 2010, drepturile de pensie de urmas se stabilesc potrivit legislatiei anterioare si se platesc incepand cu data de 1 ianuarie 2011.

Art. 138. (1) In situatia cererilor inregistrate in luna ianuarie 2011, cu respectarea termenelor prevazute la art. 104 alin. (3) lit. b)-d) din lege, prin care se solicita pensii de urmas ai caror titulari au decedat in luna decembrie 2010, drepturile de pensie de urmas se stabilesc potrivit noii legislatii, incepand cu data de 1 ianuarie 2011.

(2) In situatia cererilor inregistrate in luna ianuarie 2011, cu respectarea termenului prevazut la art. 104 alin. (3) lit. a) din lege, prin care se solicita pensii de invaliditate, incetarea platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, incetarea calitatii de asigurat avand loc in luna decembrie 2010, drepturile de pensie se stabilesc potrivit noii legislatii, incepand cu data de 1 ianuarie 2011.

(3) In situatia cererilor prevazute la alin. (1) si (2), inregistrate cu depasirea termenelor prevazute la art. 104 alin. (3) din lege, drepturile de pensie de urmas sau, dupa caz, de invaliditate se stabilesc potrivit noii legislatii, incepand cu data inregistrarii cererilor.

Art. 139. In situatia persoanelor care, anterior intrarii in vigoare a legii, au avut indeplinite conditiile pentru a se asigura in sistemul public de pensii pe baza de declaratie de asigurare, dar nu au facut-o, declaratia individuala de asigurare prevazuta de lege se depune la casa teritoriala de pensii, cu respectarea prevederilor in vigoare pe tot parcursul derularii asigurarii obligatorii.

Art. 140. Formularele de decizii utilizate in activitatea de acordare a prestatiilor vor fi aprobate prin ordin al presedintelui CNPP.

Nota
Transformarea pensiilor anticipate si anticipate partiale, stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, in pensii pentru limita de varsta se face la implinirea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 la lege sau, dupa caz, a varstelor standard reduse potrivit legislatiei in vigoare, iar calculul drepturilor de pensie pentru limita de varsta se face in conditiile legii.

Un comentariu la „Recalcularea pensiilor conform noilor Norme in 2011”

  1. as dori sa aflu cat mai multe despre pensia de invalidate ajunsa la limita de varsta conf.legii/3/1977,ca urmare a rapunderii delictuale cum poate fi realculta,baza de calcul fiind pensia de asig.sociale

Lasă un comentariu