Cum se cedeaza un leasing

In cazul in care ca nu mai puteti achita ratele la leasingul auto sau daca va doriti o alta masina si nu mai aveti rabdare pana la expirarea actualului contract de finantare, aveti o solutie la indemana: transferul contractului de
 leasing catre o alta persoana fizica sau juridica. Procedura este relativ simpla si nu presupune costuri mari.

Pasii care trebuie urmati

In primul rand, cel care vrea sa cedeze un leasing trebuie sa gaseasca un cesionar, o persoana fizica sau juridica care doreste sa preia contractul.

Apoi, este necesar acordul societatii de leasing, deoarece transferul contractului se poate face numai daca finantatorul accepta acest lucru.

Inainte de a-si da sau nu acceptul, firma de leasing face o evaluare a noului client pentru a vedea daca acesta are posibilitatea financiara sa plateasca ratele.

“Daca decizia finantatorului este de aprobare a cesiunii, se factureaza o taxa de novatie a contractului si se semneaza un contract de novatie (cesiune) tripartit”, a precizat specialistul Porsche, Kurt Leitner.

Leitner a mai punctat ca procedura de evaluare a bonitatii (capacitatii de plata) noului utilizator se face in functie de normele interne ale firmei de leasing si este asemanatoare analizei efectuate de companie atunci cand se initiaza un nou contract de leasing.

In cazul in care rezultatul evaluarii este negativ, iar finantatorul nu isi da acordul pentru transferul contractului de leasing motivand ca noul client nu are venituri suficiente pentru contractarea unui leasing, cesionarul poate sa prezinte un girant. Insa, din nou, este nevoie de acordul explicit al companiei de leasing.

Daca titularul contractului nu primeste unda verde de la finantator pentru a transfera leasingul, singura solutie care ii ramane este aceea de a isi gasi un alt cesionar, cu o situatie financiara mai buna.

Costurile novatiei

Pentru transferul unui contract de leasing, este necesara achitarea unui comision de analiza, stabilit de fiecare firma de leasing in parte. Comisionul de analiza, care poate fi intalnit si sub denumirea de taxa de novatie, este solicitat de firmele de leasing pentru a evalua bonitatea noului utilizator.

„Comisionul poate fi achitat fie de catre cesionar, fie de catre cedent, in functie de intelegerea dintre cele 2 parti”, a punctat Kurt Leitner.

De asemenea, expertul Porsche a subliniat ca, in momentul semnarii contractului de cesiune, toate facturile emise in baza contractului de leasing ce urmeaza a fi cesionat trebuie sa fie achitate la zi.

Lasă un comentariu