Cum gasiti cel mai bun pret?
Cand studiati ofertele de case executate silit, cel mai bine este sa comparati pretul cerut de creditor cu cel al pietei, pentru a va asigura ca nu platiti prea mult.
Multe banci nu si-au mai evaluat imobilele pe care le liciteaza de mai bine de un an, asa incat, foarte probabil, pretul acestora a mai scazut. In plus, evitati primele faze ale licitatiilor. Bancile supun mai intai evaluarii casele pe care le executa silit, iar pretul de pornire al primei licitatii este cel de evaluare.
Daca locuinta nu se vinde, incepand cu a doua licitatie pretul scade cu 25%! Daca nici astfel nu se vinde, banca poate accepta, de la a treia incercare, cel mai bun pret oferit de un client.
Avans de 10%
In plus, asigurati-va ca puteti procura relativ usor suma de care aveti nevoie. Cei care vor sa participe la o licitatie trebuie sa prezinte un avans de 10% din valoarea bunului. Potrivit legislatiei, in termen de 30 de zile de la adjudecarea bunului, cumparatorul va trebui sa achite restul de 90% bancii. In caz contrar, va trebui sa renuntati la cei 10%.
Daca nu aveti suma necesara achizitiei si vreti sa luati un imprumut bancar, cel mai bine ar fi sa obtineti o preaprobare a acestuia, inainte de licitatie.
Cine achita TVA?
Majoritatea executorilor bancari sustin ca bancile nu percep TVA pentru tranzactie, indiferent de natura acesteia si de statutul vanzatorului. Mai multe detalii am aflat de la un consultant de specialitate.
Sursa: EVZ