Testamentul in Romania!

Testamentul este un act solemn si revocabil prin care testatorul dispune, pentru timpul incetarii sale din viata, de tot sau parte din avutul sau. (art.802 Cod Civil).


Testamentul se poate intocmi in forma autentica la notar sau in forma olografica, adica sa fie scris, semnat si datat de testator.Testamentul autentic intocmit la notar necesita prezentarea urmatoarelor acte:

  • actul de identitate
  • acte de proprietate – necesare pentru atestarea provenientei bunurilor ce se lasa prin .

Testamentul autentic prezinta avantajul ca in aceasta forma pot testa si persoanele care nu stiu sa scrie si sa citeasca sau persoanele care din cauza infirmitatii ori din orice alte cauze nu pot semna.

Totodata contestarea unui testament autentic de catre persoanele interesate este mai anevoioasa, actul autentificat are autoritatea publica iar continutul sau este verificat de notar pentru a nu cuprinde clauze contrare legii sau bunelor moravuri, (art. 4 si 6 din Legea nr.36/1995) ori clauze neclare de natura a genera procese inutile.

In toate situatiile testamentul autentic se bucura de forta probanta a actelor autentice, si drept urmare, sarcina dovezii revine celui care il contesta.

Testamentul autentic mai prezinta avantajul ca un exemplar original se pastreaza in arhiva biroului notarului public astfel incat nu poate fi sustras, dosit sau distrus de persoanele interesate, iar daca a disparut poate fi obtinut un duplicat sau poate fi reconstituit in conditiile prevazute de lege.

 Caracterele testamentului:

• testamentul este act unilateral – deosebire fata de contracte unde este necesar acordul de vointa al partilor – simpla vointa a testatorului producand efecte juridice;

• este personal, in sensul ca nu poate fi incheiat prin reprezentare si are un caracter individual, legea interzicand ca doua sau mai multe persoane sa testeze pe acelasi act;

• este un act juridic solemn – testamentul trebuie sa fie incheiat in una din formele prevazute de lege, sub sanctiunea nulitatii absolute;

• de asemenea, este un act juridic pentru cauza de moarte – efectele se produc dupa decesul testatorului, legatarii nu vor dobandi nici un drept in timpul vietii acestuia;

• in final, este un act esentialmente revocabil – pana la data decesului, testatorul poate oricand revoca sau modifica cuprinsul testamentului si nu va putea renunta la acest drept.

Cum poti pe cineva

Prin testament se pot inlatura de la mostenire unul sau mai multi mostenitori legali, pe calea exheredarii (dezmostenirii).

Aceasta poate fi directa, cand se nominalizeaza persoanele inlaturate de la mostenire, totala sau numai partiala, cat si indirecta, cand prin instituirea legatarilor sunt inlaturati mostenitorii legali.

In privinta costurilor, autentificarea testamentului presupune achitarea unui tarif la biroul notarului instrumentator. Conform normelor privind tarifele de onorarii aprobate prin OMJ 46/C/6.01.2011, este stabilit un tarif fix minimal, valabil pe tot cuprinsul tarii, insa acesta poate varia in functie de biroul notarial ales, de complexitatea si de conditiile indeplinirii actului.

Cea mai importanta dispozitie testamentara este legatul, prin care testatorul desemneaza una sau mau multe persoane care, dupa decesul sau, urmeaza sa dobandeasca intregul patrimoniu, fractiune din acesta sau anumite bunuri determinate.

Sursa: Wall Street

Lasă un comentariu