Exceptii de la obligativitatea vizelor, dreptul de sedere permanenta si expulzarea

Conform legislatiei Romaniei, „strainul” este persoana care nu are cetatenia romana, cetatenia unui alt stat membru al Uniunii

 

Europene sau al Spatiului Economic European ori cetatenia Confederatiei Elvetiene. Avocatura.com va expune, in trei parti, regimul juridic al strainilor de pe teritoriul Romaniei, drepturile si obligatiile acestora, tipurile de viza acordate de statul roman, conditiile de anulare si revocare a vizei, dreptul de sedere permanenta si expulzarea.

Analiza este realizata de Andreea Pelinari, unul dintre avocatii fondatori ai casei de avocatura „Peliari & Pelinari”. In prima parte ati aflat drepturile si obligatiile strainilor, documentele necesare intrarii in Romania si tipurile de vize acordate de statul roman. In a doua parte, analiza a detaliat viza de scurta sedere, cea de lunga sedere, viza diplomatica si de serviciu, si cartea albastra a UE.

Legislatia prevede si persoane ce sunt exceptate de la obligativitatea vizelor. Acestia sunt cetatenii statelor cu care Romania a incheiat acorduri in acest sens, pilotii aeronavelor impreuna cu ceilalti membri ai echipajului, titulari ai unei licente de zbor cat timp se afla in exercitiul functiunii. De asemena, Guvernul poate stabili exceptarea unilaterala a unor categorii de straini de la obligativitatea vizelor.

Viza poate fi anulata sau revocata in strainatate de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, iar in tara de catre organele politiei de frontiera.

Anularea vizei se poate dispune atunci cand se constata ca, la data soliciatarii vizei, strainii nu indeplineau conditiile cerute de legislatia romana, atunci cand viza a fost obtinuta pe baza unor documente sau informatii false si atunci cand strainii au introdus sau au incercat sa introduca ilegal in Romania alti straini ori au inlesnit transportul sau cazarea acestora. Totodata anularea vizei se poate dispune atunci cand strainii au incalcat reglementarile vamale, ori in trecut au incercat sa treaca fraudulos frontiera de stat, si cand  strainii au intrat in Romania in perioada de interdictie dispusa anterior.

Revocarea vizei poate fi dispusa atunci cand strainii nu mai indeplinesc conditiile cerute la acordarea vizei, cand nu se respecta scopul pentru care a fost acordata aceasta sau daca, dupa acordarea vizei impotriva strainilor, a fost introdusa masura interzicerii intrarii in Romania sau au fost declarati indezirabili.

Statul roman reglementeaza acordarea dreptului de sedere pe termen lung ce se acorda, la cerere, pe perioada nedeterminata, strainilor care sunt titulari ai unui drept de sedere, de la data solicitarii inclusiv pana la solutionarea acesteia. Acestia trebuie sa depuna personal la formalitatile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari o serie de documente. Dreptul de sedere permanenta se aproba de catre seful Oficiului Roman pentru Imigrari.

Dreptul de sedere permanenta

Dreptul de sedere permanenta se acorda strainilor daca indeplinesc cumulativ mai multe conditii (privind existenta unui drept de sedere continua pe teritoriul Romaniei, fac dovada detinerii mijloacelor de intretinere, asigurarii de sanatate, detinerii legale a spatiului de locuit, cunosc limba romana, nu prezinta pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala etc).

Strainii titulari ai unui drept de sedere permanenta au dreptul sa isi stabileasca sau sa isi schimbe domiciliul pe teritoriul Romaniei in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.

Acest drept poate inceta prin anulare/revocare, in cazul obtinerii unui drept de sedere permanenta pe teritoriul altui stat, in cazul absentei de pe teritoriul Romaniei pentru o perioada mai mare de 12 luni consecutive (exceptie strainul a beneficiat de un drept de sedere temporara intr-un stat membru UE), in cazul unei absente pe o perioada mai mare de 6 ani consecutivi, la cererea sau dobandirea cetateniei romane.

In cazul in care strainul nu isi respecta obligatiile, in cazul sederii ilegale sau in cazul comiterii unei infractiuni, acesta poate fi indepartat de pe teritoriul Romaniei. Aceasta indepartare se face prin mai multe modalitati:

– Decizia de returnare a strainilor de pe teritoriul Romaniei constituie actul administrativ al Oficiului Roman pentru Imigrari sau al formatiunilor sale teritoriale, prin care strainii ce stau ilegal (fara drept de sedere) pe teritoriul tarii si strainii-fostii solicitanti de azil sunt obligati sa paraseasca teritoriul Romaniei;

-Declararea ca indezirabil este o masura care se dispune impotriva unui strain care a desfasurat, desfasoara ori exista indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala sau ordinea   publica. Masura prevazuta se dispune de Curtea de Apel Bucuresti, la sesizarea procurorului;

Expulzarea strainilor

Expulzarea strainilor este masura indreptata impotriva strainului care a savarsit o infractiune pe teritoriul Romaniei in conditiile prevazute de Codul penal si de Codul de procedura penala. Dreptul de sedere al strainului inceteaza de drept la data la care a fost dispusa masura expulzarii. Un strain nu poate fi expulzat intr-un stat in care exista temeri justificate ca viata ii este pusa in pericol ori ca va fi supus la torturi, tratamente inumane sau degradante. Nu se poate dispune expulzarea nici in cazul strainului ce este invinuit sau inculpat intr-o cauza penala si magistratul dispune instituirea masurii interdictiei de parasire a localitatii sau a tarii sau a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si are de executat o pedeapsa privativa de libertate.

Odata cu emiterea deciziei de returnare sau expulzare, Oficiul Roman pentru Imigrari poate dispune si interzicerea intrarii in Romania pentru o perioada determinata. Aceasta masura se concretizeaza prin instituirea consemnului nominal la punctele de trecere a frontierei de stat.

Un comentariu la „Exceptii de la obligativitatea vizelor, dreptul de sedere permanenta si expulzarea”

  1. Legile se schimba permanent, astfel ca, in cazul in care firma dvs. nu are un departament juridic care sa se ocupe de situatia companiei dumneavoastra, externalizarea serviciilor juridice este o necesitate, fie ca e punctuala sau permanenta.
    Cine suntem?
    Buna ziua! Suntem o echipa tanara, dar experimentata, de avocati reuniti de catre avocatul titular Coltuc Marius sub umbrela Cabinetului de avocatura Coltuc inca din 2005. Avem sediul in Bucuresti, dar ne puteti regasi si pe internet la adresa https://www.coltuc.ro. Incercam sa fim cat mai sociabili, astfel incat ne veti regasi si pe Facebook, Twitter sau LinkedIn. Serviciile juridice pe care le oferim se adreseaza atat companiilor, cat si persoanelor fizice. Ne-am propus ca fiecare caz in parte sa fie o reusita, astfel ca ne canalizam toata energia in a invata continuu si a oferi clientului servicii profesioniste, prompte si eficiente.

Lasă un comentariu