Nerespectarea formalitatilor cerute de lege pentru actul autentic conduce la anumite consecinte. Cat priveste inscrisul sub semnatura privata, acesta este un act intocmit de parti fara interventia oficiala a unui agent instrumentator si
semnat de catre participanti. Inscrisurile sub semnatura privata sunt acele acte care sunt incheiate de parti pentru a constata unul sau mai multe raporturi juridice, sub semnatura partii sau a partilor in cauza. Scopul este acela al utilizarii lor la nevoie, ca mijloc de dovada. Forta lor probanta este cu mult inferioara actelor autentice care se bucura de prezumtia de valabilitate pana la inscrierea in fals, dispensand partea de orice alta dovada fata de terti.
Actele sub semnatura privata cuprind imensa majoritate a actelor juridice incheiate in circuitul civil, intrucat numarul actelor juridice pentru valabilitatea carora legea cere forma autentica este foarte redus. Aceste acte sub semnatura privata produc toate efectele intre parti in ceea ce priveste drepturile si obligatiile pe care le constata. „In general, oamenii prefera incheierea actelor sub semnatura privata, chiar si atunci cand legea prevede incheierea sub forma autentica, datorita costurilor destul de ridicate pentru intocmirea acestora in forma ceruta de lege”, puncteaza Cristian Tagarlas Niculescu.
Pentru anumite inscrisuri sub semnatura privata, se cere indeplinirea unor conditii speciale de forma. Avocatul Cristian Tagarlas Niculescu subliniaza ca, in legatura cu puterea doveditoare a inscrisurilor sub semnatura privata, se observa ca are acelasi efect ca si actul autentic intre acei care l-au subscris cat si intre cei care reprezinta drepturile lor.
Asimilarea inscrisului sub semnatura privata cu inscrisul autentic se explica prin faptul ca, de vreme ce realitatea continutului inscrisului este recunoscuta de singura parte indreptatita sa o conteste, puterea doveditoare a inscrisului respectiv echivaleaza in practica cu cea a unui inscris autentic. „Ca si cuprinsul inscrisului autentic, cuprinsul actului sub semnatura privata, cu enuntarile sale privitoare la actul juridic ce constata sau la faptele ce relateaza face credinta pana la dovada contrara, care potrivit dispozitiilor legale privind admisibilitatea probelor, se va face prin mijloacele stabilite de lege”, declara avocatul maramuresean. Daca intre parti actul sub semnatura privata are putere doveditoare, de regula, din momentul in care este recunoscut in raporturile cu tertii, continutul actului poate fi opus acestora ca un simplu fapt juridic, pana la proba contrara.
Drept urmare, forma autentica este adeseori consimtita de parti datorita avantajelor pe care le prezinta, dintre care se disting mai multe beneficii. In primul rand, inscrisul autentic este insotit de o puternica prezumtie de veridicitate, care il dispenseaza pe cel care-l invoca de orice dovada. In al doilea rand, data inscrisului autentic face dovada pana la inscrierea in fals. In al treilea rand, inscrisurile autentice care constata obligatii au puterea unui titlu executoriu si pot fi duse la indeplinire fara sa fie necesara obtinerea unei hotarari judecatoresti.