Noi reguli de repartizare a locuinţelor construite prin ANL in 2012

Locuinţele ANL construite prin credit ipotecar, însă necontractate la data finalizării vor pu­tea fi închiriate şi ulterior vândute doar anumitor categorii sociale precum specialişti din învăţământ, sănătate, din sectorul de apărare

 

 

 

naţională, ordine publică, siguranţă naţională, ai autorităţii judecătoreşti şi ai administraţiei naţionale a penitenciarelor.
Măsura este dispusă prin Legea nr. 159/2011 privind aprobarea Or­do­nanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 112/2010 pentru modificarea Le­gii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
Aceste locuinţe pot fi transmise de către ANL, cu aprobarea consiliului de adminis­tra­ţie, autorităţilor ad­mi­nistraţiei publice locale ale uni­tăţilor administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate, prin pro­tocol de pre­dare-primire. La rân­dul lor, aceste autorităţi le vor repartiza categoriilor menţionate.
Persoanele cărora le vor fi repartizate aceste locuinţe vor fi stabilite de către autorităţile administraţiei pu­blice locale ale unităţilor ad­minis­trativ-teritoriale în care sunt ampla­sate locuinţele, în funcţie de necesi­tă­ţile existente pe plan local.
Contractele de închiriere se în­cheie pe o durată de un an de la data repartizării locuin­ţei. După expirarea acestei perioade contractuale, prelungirea contractului de închirie­re se face tot pe o perioadă de un an, în condiţiile legii. Chiria se stabileşte de către autorităţile ad­ministraţiei pu­blice locale, în condiţiile prevede­rilor art. 31 din Legea locuinţei (nr. 114/1996), potrivit căreia chiria practicată pentru locuinţe va acoperi chel­tuielile de administrare, între­ţi­nere şi reparaţii, impozitele pe clă­diri şi pe teren, precum şi recupe­rarea inves­tiţiei, în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederi­lor legale, precum şi un pro­fit supus negocierii între părţi.
Aceste locuinţe vor putea fi vândute, la ce­re­rea chiriaşului, de către autorităţile administraţiei publice lo­cale ale unităţilor administrativ-te­ri­toriale în care sunt amplasate. Va­loarea de vânzare este dată de valoa­rea de inventar a locuinţei, din care se scade amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune până la da­ta vânzării.
Sumele obţinute se virează de c­ă­tre au­to­ri­tăţile administraţiei publi­ce locale, prin bugetul propriu, către ANL şi vor fi utilizate numai pentru finanţarea construcţiei de locuinţe.

 

Lasă un comentariu