Ce trebuie sa cuprinda un dosar de adoptie in 2012

In medie, in Romania, un copil parasit isi gaseste adapost intr-un centru de plasament pentru sase ani. Pentru altii, forma de plasament se permanentizeaza. Iar la maturitate, tinerii parasesc sistemul un un grav handicap social, devenind in acest fel dependenti de centrul de plasament. In acest moment, in Romania sint peste 19.000 de tineri care au depasit

virsta de 18 ani, deci nu mai pot sta in centrele de plasament, si pentru care statul inca nu are vreo solutie. O parte dintre ei pleaca din sistem, dar nu au capacitatea de a se integra in societate, iar altii nici nu parasesc sistemul, devenind dependenti de aceasta forma de protectie.
Directorii generali ai directiilor de asistenta sociala si protectia copilului din tara s-au intilnit la Brasov cu reprezentantii Oficiului Roman de Adoptii, dar si cu ministrul Muncii, Claudia Boghievici. Unul dintre subiectele abordate a fost cel al legii adoptiilor care va intra in vigoare in aprilie. „Noua lege a adoptiilor va intra in vigoare pe 7 aprilie. Legea este de mult timp asteptata mai ales ca sistemul de stat este foarte aglomerat. Prin aceasta lege se va micsora numarul de zile petrecut de un copil in sistem, se va simplifica procesul de adoptie si numarul adoptiilor va creste. Se va usura procesul, iar copiii vor deveni mult mai repede adoptabili”, a explicat Ramona Popa, directorul cabinetului Secretarului de Stat in cadrul Oficiului Roman pentru Adoptii. Ea a precizat ca legea instituie termene mult mai clare si mai precise in cazul dosarelor de adoptie.

Orice copil abandonat poate fi adoptat

Noua lege va declara adoptabil orice copil ai carui parinti nu sint identificati. Dosarul copilului este inaintat instantei de adoptii la 30 de zile de la data eliberarii certificatului de nastere, copilul devenind imediat adoptabil. Pentru copiii care au parinti cunoscuti si alte rude, dar care nu doresc sa aiba grija de el, legea prevede ca dosarul de adoptie sa se finalizeze in 60 de zile de la ultima declaratie prin care se refuza responsabilitatea asupra copilului. Sint obligate sa dea declaratii toate rudele copilului, pina la gradul IV, pentru ca, potrivit legislatiei, orice copil are dreptul de a trai si a creste in familie, iar autoritatile trebuie sa faca eforturi sa integreze copilul in familie. O alta categorie de minori care devin adoptabili sint cei din centrele de plasament, acestia fiind cei mai multi copii abandonati. In cazul multora dintre ei, parintii nu sint de acord sa-i dea spre adoptie, insa legea prevede ca acesti minori sa poata fi infiati daca timp de un an parintii nu au facut nimic sa-i reintegreze in familie, nu au cooperat cu autoritatile si nu au creat nici macar premisele reintegrarii copilului in familie. Si in cazul lor, dupa un an, dosarele vor ajunge in instanta, copiii fiind declarati liberi la adoptie. „Din momentul in care copilul devine adoptabil, se va incerca mai intii o potrivire teoretica cu parinti care au certificat de parinti adoptivi, dupa care se trece la potrivirea practica. Aceasta poate dura destul de mult timp pentru ca familia si copilul trebuie sa se acomodeze”, a mai spus Ramona Popa.
In cadrul discutiilor cu ministrul s-au ridicat si alte probleme, fiecare director prezentind situatiile cu care se confrunta. „A fost vorba de o discutie informala cu sefii acestor institutii (DGASPC – n.r.). Fiecare directie in parte a comunicat ce probleme are, acestea au fost notate. Se vor constitui grupuri de lucru in cadrul ministerului care se vor ocupa de fiecare dintre acestea. S-au notat probleme legate de adoptii, contractele de munca si altele, acestea urmind sa fie solutionate pentru ca sistemul sa functioneze mai bine”, a spus Liviu Iolu, purtatorul de cuvint al Ministerului Muncii.

Lasă un comentariu