Tot luni, Mihailescu a dat o declaratie in fata celor cinci magistrati in care predominant l-a discreditat pe denuntatorul Fanel Pavalache si a pus la indoiala calitatea morala a acestuia. Instanta a trecut apoi la pledoariile finale, dand cuvantul procurorului DNA, pentru a-si sustine contestatia.
Procurorul le-a aratat judecatorilor ca la completul de trei al instantei supreme au fost retinute in mod gresit circumstante atenuante in sarcina fostului demnitar.
„Pedepsele au fost gresit individualizate, la fel ca si cuantumul lor. Retinerea circumstantelor atenuante s-a facut in mod gresit. Desi s-au retinut ca si fapte comise primirea de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, instanta a stabilit doar cinci luni de inchisoare cu suspendare pentru prima fapta si un an cu suspendare pentru a doua. Instanta a retinut conduita buna avuta de inculpat inainte de savarsirea faptelor, dar a ignorat o serie de imprejurari ce denota clar caracterul de pericol public precum calitatea acestuia, suma foloaselor primite in mod necuvenit, dar si alte aspecte”, a declarat procurorul, citat de Mediafax.
Procurorul a sustinut ca circumstantele nu trebuie sa fie atenuante in cazul lui Mihailescu, intrucat acesta s-a folosit de rangul inalt pe care-l detinea pentru a cere armele, cu titlu de folos necuvenit, de la denuntatorul Fanel Pavalache.
In plus, reprezentantul DNA a aratat ca o pedeapsa cu suspendare in cazul lui Mihailescu nu poate constitui un avertisment suficient de serios atat pentru acesta, cat si pentru alti viitori demnitari tentati sa cada in plasa ilicitului penal.
In final, procurorul a cerut celor cinci judecatori inlaturarea circumstantelor atenuante si condamnarea lui Serban Mihailescu la un an de inchisoare cu executare pentru fapta de primire de foloase necuvenite si la doi ani de inchisoare cu executare pentru nerespectare regimului armelor si munitiilor, astfel incat fostul demnitar sa execute in regim de detentie pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de doi ani cu inchisoare. Totodata, procurorul a cerut instantei obligarea lui Mihailescu la plata a 7.000 de lei catre stat, cheltuieli rezidate din urmarirea penala si cercetarea judecatoreasca.
Serban Mihailescu a fost condamnat, in decembrie 2011, de catre instanta suprema la un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul in care acesta este acuzat de fapte de coruptie in legatura cu primirea mai multor arme de vanatoare de la fostul sau consilier Fanel Pavalache.
In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se arata ca, in perioada 12 aprilie 2002 – 30 mai 2002, detinand functia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu a primit de la Fanel Pavalache noua arme de vanatoare, in valoare totala de 264.000.000 lei vechi, dupa ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta in functia de consilier. In perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost detinute, fara drept, de catre Mihailescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.