Taxele arbitrale mai mari decat cele judiciare

Prevederile alineatului 2 se aplica in mod corespunzator si in cazul in care se formuleaza pretentii in valute diferite. Secretariatul Curtii de Arbitraj va putea stabili insa o valuta unica de percepere a taxei arbitrale.

Taxa de inregistrare nu se restituie in nicio situatie.

Reclamantul este obligat sa stabileasca in cerere valoarea obiectului ei, chiar si in cazurile in care nu formuleaza pretentii banesti.

Valoarea obiectului cererii se stabileste, de regula, astfel:

a) in cererile privind pretentii banesti, la suma pretinsa;

b) in cererile privind predarea unor bunuri, la valoarea acelor bunuri din
momentul introducerii cererii;

c) in cererile privind obligatia de a face sau de a nu face, la valoarea indicata de
reclamant.

In cererile cu mai multe capete, valoarea fiecarui capat trebuie stabilita in mod separat; valoarea obiectului cererii se stabileste la suma totala a capetelor de cerere.

Daca reclamantul nu a stabilit sau a stabilit inexact valoarea obiectului cererii, Secretariatul Curtii de Arbitraj, din oficiu sau la cererea paratului, stabileste aceasta valoare pe baza datelor privitoare la obiectul cererii.

In afara de taxa de inregistrare si de taxa administrativa, partile sunt obligate sa plateasca, in conditiile ce urmeaza, cheltuielile arbitrale constand in:

cheltuieli de administrare a probelor;
de traducere a actelor si a dezbaterilor;
cheltuielile de citare sau comunicare de acte de procedura prin posta rapida,
onorariile arbitrilor;
onorariile avocatilor;
cheltuielile de deplasare a partilor, arbitrilor, expertilor, consilierilor si martorilor, precum si alte cheltuieli necesitate de arbitrarea litigiului.

Lasă un comentariu