Ce trebuie sa stim despre perioada de proba

Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 45 de zile calendaristice.

In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.

Absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni. (O.U.G. nr. 65/2005).

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti. (art. 31 alin. (4¹) Codul muncii).

Pe durata perioadei de proba, salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca (art. 31 alin. (5) Codul muncii).

Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba (art. 32 Codul muncii).

Exceptie: salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Neinformarea salariatului anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba, in termenul prevazut de lege, duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate (art. 32 alin. (3) Codul muncii).

Perioada de proba constituie vechime in munca (art. 32 alin. (4) Codul muncii).

Interdictie:

Angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post este interzisa (art. 33 Codul muncii).

In contractele pe durata determinata, durata perioadei de proba este prevazuta de art. 83 din Codul muncii astfel:

5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni
15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni
30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni
45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de con¬ducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni

Lasă un comentariu