Atributiile Curtii Constitutionale in procesul de suspendare a presedintelui Romaniei

In cadrul articolului 146 din Constitutia Romaniei sunt prevazute in mod limitativ atributiile care cad in competenta Curtii Constitutionale. Astfel, printre altele, lit. h) a art. 146 din Constitutie prevede ca atributie a Curtii Constitutionale oferirea avizului consultativ pentru propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei.

Aceasta prevedere constitutionala reprezinta singurul caz in care Curtea Constitutionala este investitata sa emita un aviz.

Din punctul de vedere al indeplinirii acestei atributii, Curtea Constitutionala a fost chemata sa ofere avizul sau consultativ in doua situatii pana in prezent:

Avizul consultativ nr.1 din 5 iulie 1994 publicat in Monitorul Oficial 166/1994 si
Avizul consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007 publicat in Monitorul Oficial 258/2007.

Constitutia Romaniei prevede la art. 95 ca presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale, in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei.

Aliniatul 2 al art. 95 din Constitutie prevede ca propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.

In aliniatul final al art. 95 din Constitutie se prevede ca daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata si modificata prin Ordonanta de urgenta nr. 38/2012 prevede ca avizul cu privire la suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei se emite de Curtea Constitutionala in urma dezbaterii propunerii de suspendare si a dovezilor prezentate.

Conform art. 43 alin. (2) din Legea 47/1992, presedintele Romaniei va fi incunostintat asupra datei fixate pentru dezbatere si poate da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

Avizul Curtii Constitutionale reprezinta un punct de vedere juridic in privinta faptelor ce i se imputa presedintelui. Acesta din urma isi va exprima pozitia cu privire la calificarea faptelor de care este acuzat drept „fapte grave” in sensul art. 95 din Constitutia Romaniei.

Efectele aviziului consultativ al Curtii Constitutionale in cazul propunerii de suspendare a presedintelui Romaniei din functie

In cazul in care Curtea Constitutionala este investita astfel cum am analizat mai sus spre a emite aviz consultativ cu privire la incidenta institutiei suspendarii presedintelui, avizul emis de Curte va avea urmatoarele efecte:

Fiind un aviz consultativ, Parlamentul poate sa nu tina cont de acesta
Avizul, nefiind unul conform, nu obliga in niciun fel Parlamentul
Avizul reprezinta o analiza juridica independenta in privinta propunerii de suspendare cat si in privinta analizei faptelor ce se imputa presedintelui

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!