Regimul juridic al contraventiilor modificat

Conform normelor legale in vigoare in momentul de fata, in cazul in care amenda contraventionala nu a fost achitata in  termen de 30 zile de la data ramanerii definitive a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii

silite, contravenientul poate fi  obligat de o instanta judecatoreasca la efectuarea unei munci in folosul comunitatii. De asemenea, OG nr. 2/2001 prevede ca sanctiunea se aplica de catre instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.

Totusi, proiectul de lege publicat de MT modifica aceasta reglementare, stabilind ca instanta de judecata care va aplica sanctiunea va fi cea pe a carei raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contravenientului.

In plus, potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, transformarea amenzii contraventionale in sanctiunea de munca in folosul comunitatii se poate face, in prezent, doar in cazul sanctiunilor contraventionale aplicate persoanelor fizice, conform OG nr.2/2001, la cererea organului din care face parte agentul constatator.

Proiectul de act normativ schimba aceasta prevedere, in sensul ca cererea de transformare a amenzii in munca in folosul comunitatii nu se va mai intocmi de agentul constatator, ci de administratia publica locala in a carei raza domiciliaza contravenientul.

Lasă un comentariu