Brevete de inventie

Brevete de Invenţie
Cum înregistraţi la OSIM o cerere de brevet de invenţie

COMISII DE REEEXAMINARE
Întrebări frecvente
Informaţii Informaţii utile şi recomandări
Informaţii Informaţii utile pentru documentarea în internet
Legislaţia naţională în domeniul protecţiei brevetelor de invenţii
De la 1 martie 2009 este disponibilă depunerea electronică a cererilor de brevet de invenţie la OSIM

Buletinele Oficiale de Proprietate Industrială
Secţiunea:

Patent Teaching-Kit

Set de materiale de instruire în domeniul brevetelor de invenţie
O introducere gata elaborată în lumea brevetelor

Setul de materiale de instruire în domeniul brevetelor de invenţie este o resursă utilă în acţiunile de conştientizare referitoare la principalele probleme legate de brevete. Rezultat al cercetărilor, dezvoltării şi compilării realizate de experţi în domeniul brevetelor, acesta le oferă lectorilor din universităţi tot ce le este necesar pentru a realiza o prezentare introductivă atrăgătoare şi instructivă.

Prof. Joseph Straus
Max Planck Institute for Intellectual Property,
Competition and Tax Law
Műnchen

Cum să obţineţi un exemplar din setul de materiale de instruire în domeniul brevetelor de invenţie

Puteţi obţine un exemplar gratuit al setului de materiale
– fie descărcându-l de pe pagina web a Oficiului European de Brevete, la adresa www.epo.org/teaching-kit,
– fie comandând un exemplar la Proton Europe – asociaţie europeană pentru transferul de cunoştinţe, la adresa www.protoneurope.org

Setul de materiale de instruire în domeniul brevetelor de invenţie
O introducere gata elaborată în lumea brevetelor

De ce sunt importante brevetele
Protecţia ideilor originale şi a invenţiilor a devenit, în economia contemporană bazată pe cunoaştere, o problemă esenţială.
Marile corporaţii, dar şi micile afaceri sau firme nou-înfiinţate folosesc brevetele pentru a-şi proteja ideile şi avantajul competitiv. Şi universităţile folosesc din ce în ce mai mult sistemul de brevetare pentru protecţia şi exploatarea comercială a rezultatelor cercetării ca şi pentru a facilita transferul de tehnologie către parteneri din industrie.

Între 15 şi 25% din eforturile de cercetare sunt eforturi inutile pentru că acele invenţii (ignorate de dezvoltatori) au fost deja brevetate. Prin activitatea de conştientizare în domeniul brevetelor şi informarea cu privire la modalităţile de cercetare pentru identificarea brevetelor existente, aceste lucruri pot fi evitate.

Informarea angajaţilor din diverse sectoare de activitate cu privire la rolul brevetelor, la modul în care funcţionează sistemul şi la beneficiile pe care le pot aduce companiilor şi institutelor de cercetare este vitală. Iar studenţii de astăzi sunt inginerii, cercetătorii, avocaţii, politicienii şi managerii de mâine, de aceea este important ca atunci când pornesc în carieră să aibă cel puţin cunoştinţe de bază despre sistemul de brevete.

Ce este setul de materiale de instruire în domeniul brevetelor de invenţie?

Setul de materiale de instruire în domeniul brevetelor de invenţie a fost creat de Academia Europeană de Brevete, forul de educaţie şi formare al Oficiului European de Brevete, ca un material auxiliar în acţiunile de conştientizare în rândul studenţilor.

Conceput pentru a fi folosit de cadre didactice din universităţi, el conţine tot ce este necesar pentru a oferi studenţilor o introducere cuprinzătoare în sistemul de brevetare, inclusiv informaţii despre modul în care se depune o cerere de brevet sau despre modul în care se realizează o cercetare pentru identificarea brevetelor existente.

Indiferent dacă aveţi sau nu experienţă în domeniul brevetelor, materialele care compun setul sunt astfel elaborate încât să vă permită să pregătiţi şi să susţineţi o prezentare de bază de circa una-două ore, ca şi trei submodule suplimentare, dacă este cazul.

Cui se adresează ?

Setul de materiale de instruire este conceput pentru studenţi din orice domeniu, dar se adresează în mod special studenţilor din facultăţile de ştiinţe, inginerie, drept, medicină sau administrarea afacerilor. Materialele pornesc de la premisa că nici studenţii, nici lectorii nu au cunoştinţe anterioare în domeniu.

Ce conţine setul ?

Setul de materiale de instruire în domeniul brevetelor conţine prezentări PowerPoint, note destinate lectorului, informaţii de bază în domeniu, ca şi exemple din viaţa reală şi studii de caz.

Setul este compus din două module de bază:

– o introducere pentru studenţii din facultăţile de ştiinţe, inginerie, medicină şi administrarea afacerilor, incluzând informaţii despre drepturile de proprietate intelectuală, noţiuni elementare despre brevete, aspecte de bază legate de depunerea unei cereri de brevet, luarea deciziei de a breveta sau a nu breveta şi un ghid de utilizare a brevetelor ca sursă de informaţie.
– o introducere pentru studenţii de la facultăţile de drept, incluzând informaţii despre drepturile de proprietate intelectuală, condiţiile de brevetabilitate, chestiuni legate de calitatea de titular de brevet, condiţii de dezvăluire, încălcarea drepturilor, litigii şi comercializarea brevetelor.

şi trei submodule:

– cercetarea pentru identificarea de brevete existente – cum se utilizează baza de date espacenet;
– cum să înţelegem revendicările;
– utilizarea brevetelor de către companii de tip spin-off de pe lângă universităţi.

__________________________________

Convenţii şi tratate internaţionale în domeniul protecţiei brevetelor de invenţie

Cuantumul şi termenele privind plata taxelor pentru cererile de brevet de invenţie şi brevetele de invenţie

Formulare de completare a unei cereri de brevet

Instrucţiuni privind efectuarea rapoartelor de cercetare documentară

Norme privind codurile standard pentru identificarea diferitelor tipuri de documente de brevet

Căutare în baza de brevete româneşti

Clasificarea internaţională de brevet – link la pagina WIPO

Servicii

Formulare Formulare pentru cereri de cercetări documentare în domeniul invenţiilor

Ce este cercetarea documentară în domeniul invenţiilor ?

Lasă un comentariu