Avocat divort – Program de vizitare minor

In cazul in care cei doi soti au copii minori din casatorie, o data cu procesul de divort, se va stabili si:

incredintarea minorilor catre unul dintre parinti sau catre ambii (un minor catre mama si un alt minor catre tata, de exemplu),  o pensie de intretinere pentru minorul incredintat unuia dintre parinti, pe care urmeaza sa o plateasca lunar

celalalt parinte si un program de vizitare stabilit precis, care ii poate permite parintelui sa isi vada copilul incredintat celuilalt parinte, sa aiba relatii personale cu el, sa se implice activ in cresterea si educarea sa.

Se stabileste de catre instanta, de asemeni, un astfel de program de vizitare si in cazul in care cei doi parinti nu au fost niciodata casatoriti, dar tatal a recunoscut copilul minor, fiind trecut ca atare in rubrica aferenta din certificatul de nastere al copilului.

Dreptul de a avea relatii personale cu copilul – Dreptul de vizitare

Daca pensia de intretinere este un drept al copilului (si nu al parintelui care il creste, asa cumde multe ori se considera), dreptul de vizitare este un drept al parintelui, de a se implica in cresterea si dezvoltarea copilului, de a avea relatii personale cu acesta.

Dreptul de vizitare poate presupune, in functie de caz:

deplasarea periodica a parintelui la domiciliul copilului si petrecerea unui interval bine determinat acolo, impreuna cu copilul deplasarea copilului la domiciliul parintelui si petrecerea impreuna a unui interval bine determinat acolo. Poate fi stabilit si sub forma:

  • unui weekend periodic samd…
  • dreptul de a prelua copilul, de a merge cu el in vacante samd…
  • alte modalitati stabilite de instanta

Stabilirea programului de vizitare

Dreptul de vizitare se stabileste de catre instanta in ruma unui proces.

Poate fi stabilit:

  • in urma procesului de divort
  • in urma unui proces distinct de stabilire, de extindere sau de restrangere a dreptului de vizitare

In situatia in care cei doi parinti nu se inteleg cu privire la stabilirea programului de vizitare, instanta este cea care va decide, pe baza: dovezilor aduse, propunerilor celor doi parinti, rezultatelor anchetelor sociale efectuate precum si a altor dovezi.

Cateva sfaturi din practica instantelor

1. Ambii parinti trebuie sa inteleaga ca minorul nu se afla in proprietatea nimanui, avand dreptul de a avea relatii personale cu ambii parinti.

2. Ambii parinti trebuie sa se implice responsabil in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului lor 3. Copilul nu trebuie folosit NICIODATA ca mijloc moral sau sentimental de razbunare sau de santaj fata de calalalt parinte intrucat acest lucru este perceput de copil si se va rasfrange asupra cresterii si dezvoltarii sale.

Av. Coltuc Marius

Lasă un comentariu