Avocat romani strainatate – Stabilirea paternitatii

Ai nevoie de stabilirea paternitatii?
Daca citesti aceste randuri te afli cu siguranta in una dintre cele doua categorii: fie ai intrat pe aceasta pagina din intamplare si ti se pare un subiect interesant, fie esti chiar implicat/a in solutionarea unei probleme privind paternitatea.

Indiferent cum ai ajuns aici (o aventura de o noapte, o relatie serioasa de 5 ani,…) este clar ca ai nevoie de un specialist pentru a-ti clarifica anumite probleme. Stabilirea paternitatii – Ce trebuie sa stii
Daca esti casatorit, se prezuma ca orice copil nascut de sotia ta, este si copilul tau. La fel si pentru doamne, orice copil nascut de o femeie casatorita se prezuma a fi copilul sotului ei, daca a fost conceput in timpul casatoriei sau daca fiind conceput inainte de casatoriei, copilul s-a nascut in timpul acesteia.

Poti rasturna aceasta prezumtie, prin intermediul unui proces, dar numai intr-un termen limitat, calculat de la nasterea copilului, respectiv de la data cand sotul mamei a cunoscut nasterea acestuia.
Daca nu esti casatorit, poti recunoaste de buna voie copilul, printr-o declaratie la Serviciul de stare civila competent.

Daca ai dubii privind paternitatea unui copil (fie ca esti mama acestuia, fie ca esti presupusul tatal) poti rezolva aceasta situatie prin efectuarea testelor de paternitate, in cadrul Institutului de Medicina Legala.
Ai nevoie de un avocat care sa te sprijine in demersurile tale si sa te asiste/reprezinte in fata instantei de judecata atunci cand fie doresti ca un copil ce presupui ca este al tau sa faca parte din viata ta, fie doresti stabilirea paternitatii copilului tau, cand tatal refuza aceasta recunoastere copilului sau.

Pentru admiterea actiunii in stabilirea paternitatii trebuie sa se dovedeasca: nasterea copilului, relatiile intime in timpul conceptiei dintre pretinsul tata si mama, precum si faptul ca din aceste relatii a rezultat copilul.
Dovada paternitatii se face prin orice mijloc de proba: martori, inscrisuri, marturii, prezumtii.
Un rol deosebit il reprezinta expertiza medico-judiciara, care, desi ca proba pozitiva, are caracter relativ, ca proba negativa, are caracter absolut – dand in acest fel un raspuns categoric, in sensul ca cel adus in fata justitiei nu este tatal copilului.

Interesul stabilirii paternitatii
Ce avantaje aduce stabilirea paternitatii:

  • copilul va avea trecut numele tatalui pe actele de stare civila, in locul unei liniute
  • copilul poate beneficia de pensie de intretinere de la parintele fata de care s-a stabilit paternitatea daca se solicita acest lucru in instanta
  • tatal poate beneficia de prezenta copilului, de program de vizitare in cazul in care mama ii refuza contactul cu acest copil
  • in anumite situatii, tatal fata de care s-a stabilit paternitatea poate solicita si obtine incredintarea copilului

    Stabilirea paternitatii aduce astfel nu numai obligatii dar si drepturi ale tatalui, drepturi de care nu s-ar bucura in lipsa stabilirii acesteia.

    Pe de o parte pentru ca o mama care da nastere unui copil nerecunoscut de catre tata, sau fata de care nu s-a stabilit recunoasterea, este considerata a avea “in exclusivitate” drepturile si responsabilitatile parintesti, in timp ce tatal apare ca si un strain fata de acest copil.

Un comentariu la „Avocat romani strainatate – Stabilirea paternitatii”

  1. Buna ziua, sunt mama a 2 fetite gemene de 1,6 anisori, nascute in afara casatoriei, tatal biologic nu a recunoscut copiii, in momentul conceperii eram logoditi, relatia s-a terminat violent cand aveam 22 sapt de sarcina, nu am depus nici o plangere la politie, impusa de situatie am plecat la Lisabona sa nasc, acolo locuind parintii mei, copiii au primit cetatenie romana, autoritatile portugheze au intentat un proces de paternitate, intre timp ne-am intors in Romania…cum va decurge procesul? Se va stabili dupa legile portugheze sau se transfera cu totul in Romania? Trebuie sa angajez un avocat? Daca da, atunci in ce tara?
    Cu stima!

Lasă un comentariu