Actualul program, cu durata de 7 ani, se incheie in 2013. Pentru urmatoarea runda de finantare, pana in 2020, Comisia propune orientarea bugetului sau de 228 de milioane de euro catre promovarea unei mai bune intelegeri a UE, a valorilor, istoriei si culturii sale comune.
De asemenea, fondurile ii vor ajuta pe cetateni sa se implice in activitati civice, prin participarea la dezbateri si discutii pe tema impactului pe care deciziile UE le au asupra vietii lor cotidiene.
Un exemplu il constituie sprijinul oferit, prin acest program, proiectelor de infratire a oraselor. Astfel se finanteaza consolidarea relatiilor dintre municipalitati, care sunt ajutate sa realizeze proiecte comune la nivel local.
Apararea drepturilor cetatenilor
Cresterea gradului de constientizare face parte din strategia Comisiei de aparare a drepturilor cetatenesti in toata Uniunea, pe langa aplicarea mai eficienta si simplificarea modalitatilor de punere in practica.
Un raport asupra cetateniei, realizat in 2010, a identificat principalele obstacole cu care se confrunta oamenii cand incearca sa isi exercite drepturile si 25 de masuri prin care UE ar putea sa le inlature.
Multe dintre aceste masuri au fost luate deja. De exemplu, saptamana aceasta, Comisia a facut o propunere de consolidare a dreptului de a beneficia de protectie consulara in strainatate. O alta propunere recomanda modalitati de solutionare, la nivel transfrontalier, a problemelor legate de impozitul pe succesiune.
Ce este cetatenia europeana?
Fiecare cetatean al unei tari din UE este si cetatean al Uniunii. Pe langa drepturile de care beneficiaza la nivel national, mai are si alte drepturi garantate de tratatele UE si de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Cetatenia le ofera tuturor dreptul de a trai, munci, calatori si face cumparaturi in oricare din cele 27 de state membre, ca si cand s-ar afla in propria tara.