Memoriu depus de C.A.Coltuc in probleme diplomelor nerecunoscute USH

Catre : MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI
Str. Gen. Berthelot nr. 28-30, Sector 1, CP 010168, Bucureşti

 

 

 

DOMNULE MINISTRU,

 

C.A. COLTUC din Bucuresti, Calea Rahovei nr. 266-268, corp 60, et. 2, camera 08, Electromagnetica Business Park, Sector 5,  e-mail: avocat@coltuc.ro,reprezentanti a mai multor absolventi de Spiru Haret, formulez prezentul

 

MEMORIU

 

Prin care doresc sa-mi exprim punctul de vedere fata de situatia ivita in cazul absolventilor Universitatii “Spiru Haret” la formele de invatamant ID si FR, promotiile 2008 si 2009.

 

In fapt,

………………………., nascuta in data de …………………, in …………….., a urmat cursurile Facultatii de ………………………………………. in perioada …………….., a sustinut si promovat Examenul de licenta in sesiunea …………….. In urma promovarii acestui examen i s-a eliberat adeverinta  nr. ……………..

Aratam ca din momentul inscrierii la facultate si pana la absolvirea acesteia, sus numita si-a indeplinit toate obligatiile ce ii reveneau potrivit contractelor de studiu incheiate cu Universitatea si Regulamentul privind activitatea profesionala a studentilor, in sensul ca si-a platit taxele de studii, a sustinut si promovat toate examenele, inclusiv examenul de licenta. In aceste conditii, potrivit Metodologiei organizarii si desfasurarii examenelor de finalizare a studiilor emisa de catre aceasta institutie sub nr. 1405/21.05.2009, precum si art. 20 alin 1 din Regulamentul aprobat prin OMECT nr. 2284/2007, Universitatea era obligata sa elibereze subsemnatei actele de studii completate.

Potrivit Ordinului Ministerului Educatiei si Cercetarii nr. 3404/07.03.2006 privind aprobarea criteriilor generale de  organizare si desfasurare a admiterii in ciclul de studii universitare de licenta pentru anul 2006 – 2007, admiterea in invatamantul superior se organizeaza numai in institutiile care au in structura domeniilor de studiu specializari acreditate si specializari care au obtinut autorizatie de functionare provizorie.

Formele de invatamant cu frecventa redusa sau invatamant la distanta pot fi organizate numai de catre universitatile care organizeaza cursuri de zi in domeniile respective si dispun de departamente specializate. Mai mult, formele de invatamant la distanta si cu frecventa redusa au functionat si functioneaza legal potrivit prevederilor art. 60 (1) din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, care precizeaza faptul ca “activitatea didactica se poate organiza in urmatoarele forme: de zi, cu frecventa redusa si la distanta. Formele de invatamant seral, cu frecventa redusa si la distanta pot fi organizate de institutiile de invatamant superior care au cursuri la zi”. Universitatea Spiru Haret, avand invatamant de zi autorizat/acreditat, poate organiza invatamant la distanta si cu frecventa redusa.

Potrivit art. 60 (3) din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata “Diplomele si certificatele de studii eliberate de institutiile de invatamant superior, in conditiile legii, pentru aceeasi specializare sunt echivalente, indiferent de forma de invatamant absolvita”.

Subsemnata am fost admisa sa sustin examenul de licenta in sesiunea ………….., examen pe care l-am promovat. Ca atare, Facultatea ……….. din cadrul Universitatii Spiru Haret a recunoscut titlul de licentiata in ………………., potrivit adeverintei de studiu eliberate.

Cu alte cuvinte, va rugam sa retineti faptul ca specializarea subsemnatei, in ipoteza in care nu ar fi fost recunoscuta, am fost de buna-credinta, necunoscand acest aspect, iar eroarea comuna in care m-am aflat produce efecte juridice, in virtutea principiului de drept “error communis facit jus”, in sensul validitatii adeverintei de licenta care atesta promovarea studiilor si a examenului de licenta.

Acest principiu, denumit de unii autori si principiul validitatii apartenentei in drept, inlatura nulitatea unui act juridic incheiat intr-o situatie de eroare comuna, obsteasca.

In concluzie, in raport de cadrul normativ precizat, precum si de buna-credinta a subsemnatei, consider ca am dreptul de a solicita eliberarea diplomei de licenta, drept recunoscut si de Metodologia organizarii si desfasurarii examenelor de finalizare a studiilor, aprobata de Senatul Universitatii Spiru Haret la data de 31 mai 2009.

 

Avand in vedere toate cele mai sus relatate, va solicit acordarea avizului pozitiv pentru tiparirea diplomei de licenta si a suplimentului de diploma pe numele subsemnatei de catre Universitatea Spiru Haret. Mentionez faptul ca adeverintele care au fost eliberate de catre Universitatea Spiru Haret (USH), AU PRODUS DEJA EFECTE JURIDICE FATA DE TERTI, iar aceste acte nu mai pot fi anulate decat pe cale judecatoreasca, altfel SE INCALCA PRINCIPIUL IREVOCABILITATII.

 

 

In drept,

  1. CADRU LEGISLATIV NATIONAL
  1. Constitutia Romaniei
  2. Legea nr .1/2011
  3. Legea nr. 84/1995, republicata
  4. Legea nr. 554/2004
  5. Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii nr. 3404/07.03.2006
  6. Regulamentul privind regimul actelor de studii din sistemul de învăţământ superior, aprobat prin Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii nr.2284/2007

 

  1. CADRU LEGISLATIV INTERNATIONAL
  • Conventia Europeana ale Drepturilor Omului
  • Protocolul 1 la Conventia Europeana ale Drepturilor Omului

 

 

 

DATA                                                                                                                        SEMNATURA

                                                                                                                  Prin. Av. Coltuc Marius

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOMNULUI MINISTRU

AL MINISTERULUI EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI

Lasă un comentariu