Avocat muncii – Controverse in aplicarea Codului Muncii

Coexistenta mai multor contracte colective de munca incheiate la nivel de unitate.Legea statueaza regula conform careia la nivelul unei unitati se poate incheia un singur contract colectiv de munca, iar clauzele acestuia produc efecte pentru toti angajatii unitatii in cauza.

In cazul in care are loc un transfer de unitate sau parte de unitate, drepturile si obligatiile cedentului care decurg din contractul colectiv de munca se transfera integral cesionarului, daca un asemenea contract exista la data transferului. Astfel, in masura in care exista deja un contract colectiv de munca in vigoare la nivelul cedentului, cesionarului i se vor aplica doua contracte colective de munca: cel incheiat de cesionar in ceea ce ii priveste pe angajatii initiali ai acestuia si angajatii existenti dupa data transferului si cel incheiat de cedent in ceea ce ii priveste pe angajatii transferati.

Aceasta nu reprezinta o exceptie veritabila de la regula incheierii unui singur contract colectiv de munca la nivelul unitatii, avand in vedere ca doar unul dintre cele doua contracte aplicabile a fost incheiat la acest nivel. Al doilea contract, cel incheiat de cedent, a fost preluat de la acesta.

Pe de alta parte insa, in situatia transferului de unitate sau parte de unitate, in general, regula conform careia clauzele contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate produc efecte pentru toti angajatii unitatii, nu se aplica. Contractul colectiv de munca incheiat la nivelul cesionarului nu va produce efecte in ceea ce ii priveste pe angajatii transferati de la cedent, acestia ramanand supusi contractului colectiv de munca incheiat la nivelul cedentului. Cu titlu de exceptie, legea prevede o situatie in care angajatii transferati beneficiaza de contractul colectiv de munca incheiat la nivel cesionarului. Astfel, in cazul in care unitatea sau partea de unitate transferata nu isi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca incheiat la nivelul cesionarului este mai favorabil, angajatilor transferati li se va aplica acesta din urma.

Prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajatilor.Angajatorul nu are obligatia obtinerii consimtamantului angajatului si nici a notificarii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal („ANSPDCP”) in cazul in care prelucreaza date cu caracter personal ale angajatilor pentru a-si indeplini obligatiile generate de raportul de munca. In acest context indeplinirea unor obligatii generate de raporturile de munca necesita transferarea datelor cu caracter personal ale angajatilor de la cedent la cesionar , respectiv obligatiile cedentului implica transmiterea datelor catre cesionar, iar obligatiile cesionarului implica colectarea acestora.

Totusi, pentru ca transferul datelor cu caracter personal ale angajatilor transferati de la cedent la cesionar sa fie supus acestei reguli este important momentul la care acesta are loc. In acest sens, trebuie luat in considerare faptul ca cesionarul are obligatia inregistrarii contractelor individuale de munca ale angajatilor transferati in registrul general de evidenta a salariatilor cu cel putin o zi lucratoare inainte de inceperea activitatii la cesionar de catre acestia. Astfel, daca cesionarul inregistreaza aceste contracte individuale de munca imediat dupa primirea datelor cu caracter personal de la cedent, transferul acestor date se incadreaza in regula mai sus amintite.

Dimpotriva, daca cesionarul primeste datele cu caracter personal, dar nu inregistreaza contractele individuale de munca decat la un moment mai indepartat in timp fata de data primirii, regula nu se aplica, iar atat cedentul cat si cesionarul trebuie sa obtina consimtamantul angajatilor care vor fi transferati si sa notifice transferul la ANSPDCP.

Independent de cele de mai sus, in cazul in care cesionarul este o entitate straina, transferul datelor cu caracter personal in strainatate trebuie sa fie notificat la ANSPDPC-Avocat muncii

Dubla reprezentare a angajatilor membri intr-un sindicat nereprezentativ afiliat la o federatie sindicala reprezentativa la negocierea colectiva. Angajatii sunt reprezentati la negocierea colectiva fie de catre sindicatul legal constituit si reprezentativ, i.e. care are ca membri jumatate plus unu dintre angajatii unitatii in cauza, fie de catre reprezentantii alesi. In cazul in care niciun sindicat nu a dobandit reprezentativitatea la nivelul unitatii, chiar daca la nivelul acesteia sunt constituite unul sau mai multe sindicate, angajatii isi vor alege reprezentantii. La alegerea reprezentantilor angajatilor vor participa atat salariatii nesindicalizati, cat si cei care sunt membri ai sindicatelor nereprezentative.

Lasă un comentariu