Avocat executari silite – Regulamentul de punere in aplicare a Legii privind executorii judecatoresti

Avocat-executari-silite   

Noul act normativ precizeaza ca ministrul justitiei stabileste si actualizeaza numarul executorilor judecatoresti, de regula in primul trimestru al fiecarui an, cu consultarea Consiliului Uniunii Nationale a Executorilor. Actul normativ mentine criteriile referitoare la cerintele locale determinate de intinderea teritoriului, de volumul de activitate si de numarul locuitorilor, precum si faptul ca stabilirea numarului de executori judecatoresti se face astfel incat la 15.000 de locuitori sa revina cel putin un post de executor judecatoresc, iar numarul posturilor executorilor judecatoresti din circumscriptia unei judecatorii nu va fi mai mic de trei.

Potrivit noului act normativ, ordinul de actualizare va cuprinde, pe circumscriptia fiecarei judecatorii:

1. Numarul executorilor judecatoresti in functie.
2. Numarul executorilor judecatoresti stagiari in functie.
3. Numarul posturilor vacante pentru examenul de definitivat.
4. Numarul posturilor vacante pentru schimbari de sediu.
5. Numarul posturilor vacante pentru persoanele care au exercitat timp de trei ani o functie de specialitate juridica si au promovat concursul sau examenul de admitere in profesie si pentru persoanele care au exercitat timp de cinci ani functia de judecator, procuror sau avocat.
6. Numarul posturilor vacante pentru executorii judecatoresti stagiari.

Din cuprinsul regulamentului se elimina dispozitiile care stabileau ordinea de prioritate la numirea posturilor vacante.

Ordinul mai precizeaza ca posturile vacante pentru examenul de definitivat se stabilesc, in mod corespunzator, in circumscriptiile judecatoriilor unde executorii judecatoresti stagiari si-au efectuat perioada de stagiu. In acest sens, Consiliul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti va transmite Ministerului Justitiei necesarul de posturi vacante pentru persoanele care vor sustine examenul de definitivat, pentru a fi avut in vedere la actualizarea numarului executorilor judecatoresti.

Pentru ocuparea posturilor ramase vacante dupa numirea in functia de executor judecatoresc a persoanelor care au promovat concursul sau examenul de admitere in profesie pentru persoanele care au exercitat timp de trei ani o functie de specialitate juridica, pot formula cerere persoanele scutite de examen, care au exercitat timp de cinci ani functia de judecator, procuror sau avocat.

Lasă un comentariu