Avocat-specialist-in-insolventa: Sansele de recuperare a banilor sunt mici in procedura insolventei
Insolventa apare atunci cand economia are probleme. Nu inseamna ca dupa sau inainte de o criza nu au existat insolvente, dar criza determina accentuarea fenomenului de insolvabilitate, faliment, incapacitate de plata.
„Nu exista nimeni protejat, oricine poate ajunge in stare de insolventa. Ultimii ani au aratat ca firme din toate domeniile de activitate au avut momente de dificultate, pe care unii au reusit sa le depaseasca cu bine, altii au reusit sa supravietuiasca, altii au ajuns la faliment”, a precizat Alper Ramazan.
Specialistul spune ca nu exista practic reteta sau domeniu in care firmele sa fie ferite de insolventa. „Nu exista un domeniu unde sunt intalnite litigii cu prioritate. Sunt litigii in toate instantele, tot felul de probleme, multe generate chiar de autoritatile publice. Numeric cea mai buna statistica pe domenii o detine CSM, care publica in mod regulat rapoarte cu privire la starea justitiei. Numarul de cazuri a crescut mult, neplata debitelor insa nu se va finaliza niciodata, intotdeauna vor exista firma falite, insolvente sau cu debite neachitate”
Sanse foarte mici de reusita
Un avocat din acest domeniu trebuie sa isi construiasca dosarul temeinic, cu rigurozitate economica. „Pregatirea unei cereri de chemare in judecata presupune mai mult timp, o informare prealabila, strangerea de probe inainte de a investi instanta de judecata cu o cerere. Taxa judiciara se achita de asemenea anticipat, iar neregularitatile se pot corecta numai in termen de 10 zile sub sanctiunea anularii cererii”
Despre sansele de reusita a unui client care se confrunta cu insolventa, avocatul este sincer. „Sansele de recuperare a banilor sunt mici in procedura insolventei si sunt infime in procedura falimentului, pentru ca, de cele mai multe ori, profesionistii cauta sa ascunda insolventa sau majoreaza debitele in perioada de preinsolventa pentru a o evita, iar in cele din urma se ajunge la faliment”
Este posibil ca un lichidator sa nu poata intra in posesia actelor contabile ale firmei intrate in insolventa de care se ocupa si nici sa poata gasi administratorii firmei , in conditiile in care se ocupa de caz de 2 ani?