Avantajele medierii in litigiile de munca – MEDIERE LITIGII DE MUNCA

Avantajele-medierii-in-litigiile-de-munca – MEDIERE-LITIGII-DE-MUNCA Este obligatorie medierea in litigiile de munca? Practic conform legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, apare cu titlu deobligatie actiunea de participare la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii si nu participarea la medierea propriu-zisa.

 

 

Consideram necesar sa clarificam diferentele dintre cele doua proceduri, astfel:

Sedinta de informare cu privire la avantajele medierii este o etapa premergatoare medierii propriu-zise. In cadrul sedintei de informare cu privire la avantajele medierii, atat angajatorul cat si salariatul sunt informati de catre mediator, cu privire la avantajele pe care le-ar avea daca ar apela la procedura medierii si nu ar alege sa se  duca  direct in instanta. Aceste avantaje sunt legate in principal de: costuri mai mici, termene mai scurte pentru solutionarea conflictului, evitarea formalismului specific instantei, etc.

Medierea propriu-zisa poate avea loc doar dupa ce ambele parti atat salariatul cat si angajatorul isi dau acceptul pentru a intra in etapa de mediere. In acest sens partile vor semna un contract de mediere si vor incerca solutionarea prin mediere a conflictului de munca.

In orice faza a procedurii de mediere oricare dintre parti poate renunta la mediere, denuntand contractul de mediere, urmand ca apoi sa se adreseze instantei de judecata.

Asftel ca un salariat nu poate decide initial sa mearga la mediere si apoi daca isi da seama ca medierea esueaza sa se adreseze instantei, pentru ca se poate pierde astfel termenul de contestare (45 zile), procedura de mediere nesuspendandacest termen.

 

Un comentariu la „Avantajele medierii in litigiile de munca – MEDIERE LITIGII DE MUNCA”

  1. Conflictele de munca in care partile sunt un salariat si o institutie publica pot fi mediate? Mi-a spus cineva ca daca sunt salariat intr-o institutie publica si am un conflict de munca cu angajatorul, legea medierii nu se aplica. E adevarat?

Lasă un comentariu