10 ani de inchisoare pentru soferii bauti -DEZBATERE PUBLICA

10-ani-de-inchisoare-pentru-soferii-bauti -DEZBATERE-PUBLICA Concret, actul normativ propus de Tudor Ciuhodaru prevede dublarea pedepsei cu inchisoarea, care va fi cuprinsa intre 5 ani la 10 ani daca titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange sau sub efectele stupefiantelor si chiar triplarea pedepselor actuale la 10-15 ani, daca aceste persoane efectueaza transport public de persoane sau transport de substante sau produse periculoase”.

De asemenea, in proiect se prevede si faptul ca pedepsele pentru conducerea pe drumurile publice sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor nu pot fi reduse.

Deputatul justifica acest demers legisltativ prin numarul mare de soferi bauti (22440 in anul 2011), tendinta de crestere a acestora (4440 doar intr-un singur an), precum si numarul mare de accidente rutiere legate de consumul de alcool (intre 3 si 7%).

De asemenea, Tudor Ciuhodaru este de parere ca ca aceste masuri vor avea  un rol de preventie si vor duce la scaderea accidentelor rutiere cu 20%.

Totodata, deputatul PPDD ofera drept exemplu sistemul legislativ din tari precum Portugalia, Franta, Anglia, Luxemburg sau Olanda, unde conducerea sub influenta bauturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testarii sunt pedepsite cu inchisoarea pana la doi ani, 4.500 de euro amenda, sase puncte de penalizare si trei ani de suspendare a permisului.

10-ani-de-inchisoare-pentru-soferii-bauti -DEZBATERE-PUBLICA

Lasă un comentariu