Capcane juridice – 2014

Capcane juridice – 2014.Sistemul juridic romanesc isi gaseste obarsia in cel francez. Iar francezii, mai ales incepand cu modernitatea – prin Descartes – au inteles sa reduca totul la o logica de ordin interior. Cand spunem modernitate franceza, spunem in fapt coerenta. Ceea ce poate fi util pentru a asigura cerintele si metodica unui domeniu – in speta cel juridic.

Dar totodata, aceasta abordare, pierzandu-se in calcule de ordin interior, intr-o axiomatica menita a asigura epistemic sistemul, aici de fata cel juridic, tinde sa omoare fundamentele, sa incurce scopul cu mijlocul. Sistemul de Drept este creat pentru a asigura drepturile fundamentale, chiar banale ale omului.

Sistemul trebuie sa aiba in vedere in prima instanta nevoile umane, nu cerintele care-i asigura intemeierea din punct de vedere formal, chiar axiomatic. Nu spune nimeni ca nu este important ca sistemul, in toata complexitatea sa, sa fie justificat si bine formulat logic, dar nu exclusiv. Pentru ca sistemul juridic nu e matematica. El presupune mai mult decat o inlantuire de rationamente.

Pierzandu-se in detalii de continut interior, asa cum un compozitor ar compune doar pentru surzi, sistemul juridic excesiv – axiomatic uita sa mai aiba in vedere principiile fundamentale. Uita, in esenta, esenta. Daca totul s-ar reduce doar la o schematica de sorginte mecanica, atunci oamenii nici nu ar mai trebui sa fie adusi in fata judecatorului.

Pentru ca se pot trage concluzii „obiective”, „reci”, deductiv, sau inductiv si fara prezenta martorilor, avocatilor, etc. In aceasta logica, nici judecatorul nu ar mai avea sens, pentru ca totul ar fi conform hartiei. Ironia e de fapt ceea ce remarca oamenii de rand in sala de judecata. Si tot aceasta ironie ne arata cat de mult ne-am indepartat de nevoile reale ale umanitatii.

Sigur ca Dreptul trebuie sa aiba un aer intemeiat, iar Etica sa vina ca un pansament, dar nu trebuie uitat ca omul nu este un numar intr-o statistica umila. Daca totul se petrece de dragul de a se petrece, atunci nu ne poate scoate nimeni ochii daca afirmam ca sistemul a devenit un simulacru al ideii de dreptate.

avocatura

Lasă un comentariu