Ce amenzi risca angajatorii care nu se conformeaza reglementarilor Codului Muncii?

 Ce amenzi risca angajatorii care nu se conformeaza reglementarilor Codului Muncii?In ceea ce priveste raspunderea contraventionala, angajatorii trebuie sa fie constienti ca pericolul de a fi amendati ii poate paste in orice moment, adica, nu numai cu ocazia controalelor obisnuite pe care inspectorii de munca le efectueaza in cazul oricarui angajator, ci si ca urmare a unor sesizari ale salariatilor ori chiar cand, pe baza unor date sau informatii care le parvin, organele de control se sesizeaza din oficiu in vederea verificarii activitatii angajatorilor. O asemenea verificare se poate face de organele competente in baza unui control anuntat sau dimpotriva, printr-un control inopinat.

Faptele contraventionale si sanctiunile aferente (amenzile) privind incalcarea legislatiei muncii sunt mult mai numeroase si mai diverse decat ceea ce reglementeaza Codul Muncii, fiind prevazute de legi speciale in domeniu; cu titlu de exemplu numai, amintim: Legea dialogului social nr. 62/2011, OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, Legea nr. 319/2006 privind sanatatea si securitatea in munca si altele.

Iata in continuare, intr-o forma structurata, care sunt faptele si sanctiunile contraventionale prevazute de Codul Muncii.

Nr.

Contraventia

Sanctiunea (amenda)

Observatii
1.     Stipularea in contractul de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale     2.000 – 5.000 lei     Exemple: stipularea unei perioade de proba peste limita maxima legala; stipularea unui preaviz mai mic decat minimul legal prevazut la concediere sau mai mare decat maximul legal prevazut la demisie; stipularea unei clauze de neconcurenta gratuita
2.     Neeliberarea de catre angajator, la solicitarea salariatului, a unui document care sa ateste activitatea desfasurata de salariat, durata acesteia, salariul, vechimea in munca     300 – 1.000 lei
3.     Impiedicarea sau obligarea, prin amenintari ori prin violente, a unui salariat/grup de salariati, sa participe la greva ori sa munceasca in timpul grevei     1.500 – 3.000 lei
4.     Neplata unui salariu echivalent cu cel putin salariul minim brut pe tara     300 – 2.000 lei     Codul Muncii sanctioneaza neplata salariului minim pe economie si mai sanctioneaza si munca „la negru” (vezi pct. 5 de mai jos), insa nu sanctioneaza si fenomenul de munca „la gri” (insemnand primirea la munca a unui salariat, in baza unui contract de munca, in schimbul acordarii unui salariu real mai mare decat salariul „declarat oficial” in contractul de munca); munca „la gri” poate fi sanctionata totusi in baza legislatiei fiscale.
5.     Primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca     10.000 – 20.000 lei (pentru fiecare persoana identificata)     1) Codul Muncii ii sanctioneza nu numai pe angajatorii care primesc persoane la munca fara a avea un contract de munca, dar si pe salariatii care accepta sa presteze activitate, desi nu au incheiat un contract individual de munca; aceasta din urma situatie este sanctionata cu amenda intre 500 – 1.000 lei.2) Primirea la munca a mai mult de 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca  este infractiune si sanctionata cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala.

6.     Neacordarea zilelor libere platite cu ocazia sarbatorilor legale sau, in cateva cazuri reglementate (unitati sanitare, de alimentatie publica, unitati in care procesul de productie nu poate fi intrerupt pe perioada sarbatorilor legale) –  necompensarea zilelor de sarbatoare legala lucrate cu timp liber corespunzator ori cu spor la salariu, dupa caz     5.000 – 10.000 lei     Zilele de sarbatori legale sunt:

1 si 2 ianuarie
prima si a doua zi de Pasti
1 mai, prima si a doua zi de Rusalii
Adormirea Maicii Domnului
Sf. Andrei (30 noiembrie)
1 decembrie
prima si a doua zi de Craciun
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora

7.     Nerespectarea programelor de lucru stabilite in mod adecvat pe perioada sarbatorilor legale, prin hotarare de Guvern, pentru unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate      5.ooo – 20.000 lei
8.     Nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara     1.500 – 3.000 lei     Intra aici pentru mai multe detalii despre reglementarile privind munca suplimentara.
9.     Nerespectarea dispozitiilor privind repausul saptamanal     1.500 – 3.000 lei
10.     Neacordarea salariatilor a unei indemnizatii de cel putin 75% din salariu de baza, in situatia in care angajatorul isi intrerupe temporar activitatea cu mentinerea raporturilor de munca     1.500 – 5.000 lei     Valoarea indemnizatiei de intrerupere a activitatii angajatorului este de minim 75% din salariul de baza in situatia in care nu exista un prag mai ridicat pentru aceasta stipulat prin contractul individual de munca al salariatului, contracte colective de munca aplicabile angajatorului respectiv ori prin regulamentul intern, situatie in care va trebui sa se acorde cea mai mare suma prevazuta in aceste acte.
11.     Nerespectarea dispozitiilor privind munca de noapte     1.500 – 3.000 lei     Alte sanctiuni pentru nerespectarea unor reglementari privind munca de noapte pot fi prevazute de legi speciale (ex. OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca) Mai multe despre reglementarea muncii de noapte gasesti aici.

12.     Angajarea unei persoane fara certificat medical care sa ateste ca aceasta este apta de munca sau solicitarea de teste de graviditate la angajare     1.500 – 3.000 lei     Angajarea unei persoane in lipsa unui certificat medical atrage si la nulitatea contractului individual de munca.
13.     Nerespectarea de catre angajator a obligatiei de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicita     1.500 – 3.000
14.     Nerespectarea de catre angajator a obligatiei legale de a inregistra demisia unui salariat     1.500 – 3.000     Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloc de proba. Vezi mai multe despre aceasta aici.
15.     Perceperea de catre agentul de munca temporara a unei taxe salariatilor temporari in vederea recrutarii acestora de catre utilizator sau pentru incheierea unui contract de munca temporara     5.000 – 10.000
16.     Neinmanarea de catre angajator a unui exemplar al contractului de munca salariatului, anterior inceperii activitatii     1.500 – 2.000

2 comentarii la „Ce amenzi risca angajatorii care nu se conformeaza reglementarilor Codului Muncii?”

  1. Buna ziua!Lucrez la o firma de 3 luni si nici pana azi nu am primit nici un exemplar din contractul colectiv de munca.In cazul in care vreau sa-mi dau demisia preavizul e obligatoriu?

Lasă un comentariu