Etapa prealabila a medierii – MEDIERE BUCURESTI

 Etapa prealabila a medierii – MEDIERE BUCURESTI.Activitatea de informare cu privire la mediere se desfasoara potrivit urmatoarelor principii:

mediatorii nu pot fi obligati sa faca informarea cu privire la mediere pentru care conform legii nu poate pretinde onorariu avand dreptul de a refuza preluarea unui caz conform art.27 alin (2) din lege coroborat cu art. 61 alin.(1) si art. 26.
informarea se face de acelasi mediator pentru toate partile.
informarea se face cu toate partile prezente, in sesiune comuna sau separata.
partile sunt libere sa decida daca aleg sa intre in mediere sau nu cu acelasi mediator cu care au facut informarea.

Informarea obligatorie cu privire la mediere, a partilor aflate intr-un conflict, este etapa prealabila incheierii contractului de mediere, cuprinsa in procedura medierii, prin care mediatorul folosind tehnici de comunicare specifice profesiei, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, are scopul de a ajuta si determina ambele (toate) parti, ca in deplin acord si cunostinta de cauza, sa accepte rezolvarea neintelegerilor dintre ele prin mediere (dialog si negociere).

Printre elementele obligatorii ale continutului informarii se vor regasi :

Drepturile si obligatiile partilor, rolul mediatorului, avantajele medierii, efectele juridice ale acordului de mediere.

Informarea prealabila obligatorie a partilor, se realizeaza anterior incheierii contractului de mediere si este prevazuta in continutul art. 2 alin (1) din legea 192/2006 modificata si completata prin legea 370/2009 si legea 115/2012. Informarea se va Jace ambelor parti in sesiune comuna sau separata in functie de caz.

Avand in vedere ea procedura medierii este o procedura ce are in componenta sa doua etape principale si anume;

Conform art. 60 „ Dovada participarii la sedinta de informare privind procedura si avantajele medierii intr-o anumita materie se face printr-un proces verbal de informare eliberat de catre mediatorul care a realizat informarea”.

In urma etapei de informare, mediatorul va elibera procesul verbal de informare obligatorie tuturor partilor participante la sedinta de informare, iar in cazul in care acestea sunt de acord cu continuarea procedurii de mediere, se va incheia contractul de mediere ee va cuprinde toate elementele cuprinse in continutul articolului art. 45, lit, a) – i).

Procesul verbal de Informare va fi semnat de mediator si de toate partile participante la sedinta sau sedintele de informare.

Indiferent daca informarea se face in sedinta comuna sau in sedinte separate, mediatorul va elibera procesul verbal de informare doar dupa ce acesta este semnat de toate partile aflate in conflict, care sunt sau urmeaza si fie parte intr-un litigiu.

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!