Acte necesare succesiune
pentru dezbaterea succesiunii/moştenirii )
- cerere pentru deschiderea succesiunii (se completează la notariat);
- actele de identitate ale mostenitorilor;
- acte de stare civilă care dovedesc relaţia de rudenie;
- certificatul de deces al defunctului1;
- certificatul de căsătorie al soţului supravieţuitor ( sau certificatul de deces/certificatul de moştenitor/sentinţa judecătorească de divorţ, după caz);
- certificat de naştere şi căsătorie a descendenţilor sau al altor rude care au vocaţie succesorală;
- dacă există, testamentul;
- fiecare moştenitor va da o declaraţie autentificată la biroul nostru prin care isi exprima opţiunea succesorală, în sensul că acceptă, sau renunţă la moştenire.
Alte acte care atestă averea defunctului (după caz), pentru stabilirea masei succesorale :
- acte proprietate bunuri imobile : contract vânzare-cumparare/construire, proces verbal de predare-primire a locuinţei; contract de împrumut şi adeverinţa de achitare integrală;
- certificat fiscal eliberat de Administraţia Financiară;
- acte proprietate automobil (talon, carte de identitate);
- certificat fiscal automobil, eliberat de Administratia Financiară;
- certificat acţionar, carnete C.E.C. , conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit), act concesiune pentru locul de veci, adeverinţa cu valoarea locului de veci, eliberată de Administraţia Cimitirelor sau de Parohie;
1 Procedura succesorală notarială se poate deschide numai în baza certificatului de deces. Certificatul de deces trebuie să conţină elementele esenţiale pentru dezbaterea succesiunii: numele şi prenumele defunctului, data completă a decesului (ziua, luna şi anul), precum şi ultimul domiciliu al acestuia. Hotărârea judecătorească de declarare a morţii unei persoane nu poate înlocui certificatul de deces, fiind obligatorie obţinerea acestuia de la autorităţile competente.
Pentru cetăţenii români decedaţi în străinătate, dar cu ultimul domiciliu în România, precum şi pentru cetăţenii români care au decedat în străinătate, dar cu ultimul domiciliu/reşedinţa în străinătate, autoritatea română va emite certificatul de deces după transcrierea actului de deces emis de autoritatea străină conform art.44 alin. 3-7 din Legea cu privire la actele de stare civilă nr.119/1996. În cazul în care certificatul de deces este eliberat de către misiunea diplomatică sau oficiul consular, acesta nu mai trebuie transcris.
Pentru cetăţenii străini sau apatrizi, care nu sunt decedaţi în România şi care au avut ultimul domiciliu/reşedinţa în străinătate, actul de deces emis de autorităţile străine competente poate fi luat în considerare la notariat numai după îndeplinirea procedurii supralegalizării sau apostilării, după caz. Fac excepţie de la regula apostilării/supralegalizării, actele de deces emise de state cu care România are încheiate convenţii sau tratate bilaterale de recunoaştere a actelor de stare civilă
Pentru alte detalii va rugam sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro
Buna ziua!
Dupa moartea parintilor mei in 1997 am facut actele de succesiune pe bunurile in fata notarului public impreuna cu fratele meu , cetatean francez , ca unicii mostenitori.Din pacate din acest act a fost omisa concesionarea pe un loc de veci din cimitir , care expira anul acesta.Din pacate fratele meu a decedat in Franta in 2011 , avand ca unic mostenitor o fiica care momentan este casatorita la Tel Aviv si care desi este de accord cu renuntarea la aceasta concesiune nu are nici un fel de posibilitati materiale de a exprima in fata unui notar public din Romania sau la consulatul roman din Tel Aviv conform Codului Civil roman.
Ce cale trebuie sa urmez pentru a putea rezolva aceasta problema?
Multumesc
Buna ziua,
As dori sa va deranjez si eu cu o intrebare referitor la o mostenire. Am datele dvs de contact prin recomandarea unui client de la dvs.
Avem urmatoarea problema.:
Bunicii mei nu au lasat nici un fel de mostenire/testament copiilor lor, 2 fiind ramasi in viata si unul decedat. Dintre cei 2 ramasi in viata unul este mama mea si celalalt este matusa mea.
Mama mea a ingrijit-o pe bunica timp de 15 ani si a contribuit cu f multe imbunatatiri casei precum renovare interior exterior complete, termopan, acoperis etc
Matusa mea pretinde in lipsa testamentului ca vrea jumate jumate din casa plus teren agricol in total 8 hectare.
Matusa mea nu a visitat-o macar pe bunica mea , despre ingrijirea casei nici atat.
De nenumarate ori si prin nenumarate metode am incercat sa o contactam sa mearga la un notar impreuna cu mama ptr a decide cat , cum si ce ii revine fiecaruia si mai ales cine are grija de casa in present sip e cheltuiala cui.
Nu mai vrea sa ne raspunda cand este vorba de notar si nu reusim d emai bine de cateva luni sa comunicam cu ei. Bunica a decedat acum 6 luni.A fost imobilizata la pat f multi ani. De atunci tot vrem sa gasim solutii dar nu exista raspuns. Evident ca mama se ocupa de tot , pomeni , cas a, curte , impozite
As dori sa stiu legal urmatoarele:
1. Cat ne costa sa ne reprezentati dvs , si daca prezenta mamei este obligatorie sau putem plati prin prezenta dvs.
2. Daca matusa mea nu se prezinta niciodata la succesuini/infatisari la tribunal. Care este solutionarea?Se poate in lipsa a multor infatisari sa se dezbate cazul in lispsa ei?
3. Poate mama mea solicita mai mult decat jumatate din tot atata timp cat poate dovedi cu martori ca timp de 15 ani s-a ocupat de tot, casa si grija bunicilor imobilizati la pat? Mnetionez ca mama mea nu detine nici un fel de factura/chitanta a tot ceea c ea investit , are doar martori care nu fac parte din familie si care comfirma cele de mai sus.
4. Va rog s aimi spuenti ce taxa timbre/mostenire implica, ce sanse de reusita ca mama sa obtine mai mult de jumatate din casa/teren si ce costuri implica munca dvs.
Astept un raspuns cu nerabdare din partea dvs si pser intr-o colaborare excelenta.
alina