Calculator Timbru de mediu 2014.Cat platim?

 Conform OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, timbrul de mediu este platit o singura data, in urmatoarele situatii:

cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania;
cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;
pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;
pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmtaricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

Potrivit OUG nr. 9/2013, actul normativ ce a introdus timbrul de mediu pentru autovehicule la 15 martie 2013, valoarea in lei a timbrului se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Asadar, cuantumul timbrului de mediu in 2014 se calculeaza in functie de cursul leu/euro publicat de Banca Centrala Europeana pe 1 octombrie 2013.

Astfel, BCE a anuntat pe 1 octombrie 2013 un curs de schimb de 4,4485 lei/euro, valoare care va fi utilizata pentru calculul timbrului de mediu incepand cu 1 ianuarie 2014. Cursul valutar publicat in prima zi lucratoare a lunii octombrie din 2013 este mai mic cu 1,63% decat cel anterior de 4,5223 lei/euro – adica cel din 2012 care a fost utilizat pentru stabilirea cuantumului timbrului platit in 2013.

 

 

 

 


 

Lasă un comentariu