Noua lege a terenurilor straini in forma oficiala

Noua forma a legii va stabili ca vanzarea terenului la un pret mai mic ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in oferta de vanzare anuleaza vanzarea. Ministrul a explicat ca va introduce aceasta clarificare dupa ce presedintele a afirmat ca, potrivit dreptului de preemptiune, terenul poate fi vadut la un pret mult mai mic dupa ce este epuizat.

In plus, titlul legii va fi modificat pentru o mai mare claritate, urmand sa se refere la terenurile aflate in extravilanul localitatilor, si se va aplica atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice, iar Agentia Domeniilor Statului (ADS) nu va mai fi transformata intr-o nou instiutie, ci isi va pastra denumirea si va trece in subordinea prim-ministrului si va avea rol de „preemptor si de cumparator” pe piata funciara, estimandu-se ca, in prima faza, nu va avea un rol de vanzator.

Totusi, in Ministerul Agriculturii va fi infiintata o directie speciala de reglementare a pietei funciare, care va asigura relatia doar cu primaria, nu cu vanzatorul, pentru a reduce birocratia, si va aviza vanzarile de terenuri care depasesc 30 de hectare. De asemenea, vanzarea suprafetelor de pana la 30 de hectare va fi avizata de structurile teritoriale ale ministerului.


Lasă un comentariu