CASS VENITURI CHIRII – Cat , Cum Platesc

Cum se calculeaza CASS pentru veniturile din chirii?

Dispozitiile care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2014 stabilesc de asemenea si modul de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, pentru cei care obtin venituri din inchirierea imobilelor, baza lunara de calcul al CASS reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Mai mult, baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut.

Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 850 lei – salariul minim brut valabil de la 1 ianuarie 2014 si nici mai mare de 11.490 lei – de cinci ori salariul mediu brut (n.r. castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2014 este de 2.298 lei, astfel ca 2.298 lei x 5 = 11.490 lei).

Mai exact, suma asupra careia se va aplica cota de 5,5% a contributiilor de asigurari sociale de sanatate nu va fi mai mica de 850 lei, dar nici nu va depasi 11.490 lei.

In aceste conditii, o persoana care va obtine doar venituri din chirii si nu va avea niciun fel de cheltuieli ocazionate de aceste venituri va plati CASS in valoare de cel putin 46,75 lei, dar nu mai mult de 631,95 de lei.

3 comentarii la „CASS VENITURI CHIRII – Cat , Cum Platesc”

  1. Doresc o consultatie prin serviciul skype,deoarece nu locuiesc momentan in Romania.Este posibil?si cum platesc?

  2. cei ce platesc cartea de munca din mana (suma 252 lei ) si platesc si sanatatea (suma 47 lei) si au venituri doar din chirii care nu depasesc un salariu minim pe lună , sunt obligati din nou sa platească cass si după veniturile din chirii ce mentionam nu depasesc un salar minim pe economie , doresc sa stiu daca platesc vechimea si sanatatea de ani de zile si nu depaseste venitul din chirii salaru minim pe economie , de ce trebuie sa ma impoziteze cass cu o alta suma daca eu platesc 47 lei cass de multi ani ? rog un raspuns pe mail

Lasă un comentariu