Divort prin neprezentare parat – Proceduri de divort

Divort prin neprezentare parat – Proceduri de divort

Divort prin neprezentare parat - Proceduri de divortjudecata în lipsă, mod de judecată care derogă de la principiul general al dezbaterilor judiciare în prezenţa şi cu participarea părţilor, în cazul în care acestea au cerut în scris instanţei ca pricina să fie soluţionată şi în lipsa lor. J.l. poate avea loc numai dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

a) procedura de citare faţă de părţi este corect îndeplinită; în caz contrar, instanţa este obligată să amâne judecata şi să dispună o nouă citare; b) dacă ambele părţi lipsesc, este necesar ca una din părţi să fi cerut în scris să se procedeze la judecarea cauzei şi în absenţa sa, altfel cauza se suspendă; cererea de j.l. formulată în faţa primei instanţe nu-şi produce efectele şi în instanţele superioare. Privitor la j.l. se pot distinge următoarele situaţii:

a) când lipseşte pârâtul, instanţa poate păşi la judecarea cauzei, limitându-se numai la ascultarea reclamantului prezent; b) dacă lipseşte reclamantul, pârâtul poate cere ca judecata să aibă loc sau, dimpotrivă – dacă reclamantul nu a cerut. j.l. – deşi prezent, el poate să nu răspundă la apelul făcut în şedinţa de judecată pentru ca în felul acesta să fie întrunită condiţia de suspendare a cauzei pe motiv că nici una din părţi nu s-a prezentat la strigarea pricinii;

c) când lipsesc ambele părţi, dacă s-a cerut ca judecata să se facă şi în absenţa lor, se va trece la administrarea eventualelor probe şi apoi, dacă instanţa se consideră lămurită asupra cauzei, va declara dezbaterile închise. De regulă, j.l. este cerută de către reclamant, deoarece, în caz de neprezentare, el riscă ca pârâtul, deşi prezent, să nu răspundă şi astfel pricina să fie suspendată. J.l. nu poate avea loc, chiar dacă soţul reclamant ar cere aceasta, în procesele de divorţ. Drept urmare, dacă la judecată se înfăţişează numai pârâtul, cererea soţului reclamant va fi respinsă ca nesusţinută.

 


Lasă un comentariu