Cum identific o clauza abuziva intr-un contract de credit

Clauzele abuzive utilizate frecvent de banci

Clauzele abuzive utilizate frecvent de banci sunt cele care dau dreptul acestora de a interveni in mod unilateral si discretionar in modificarea clauzelor contractuale, in special in modificarea costurilor unui credit acordat, independent de un element obiectiv cum ar fi variatia unui indice de referinta verificabil, ne-a declarat Daniela Gavrila.

Desi prevederile legale care interzic aceasta clauza ca fiind abuziva nu sunt de data recenta, bancile au continuat sa practice astfel de clauze contractuale, a continuat sursa citata.

In acelasi timp, aceste clauze au un impact semnificativ si prin natura contractului de credit bancar care este un contract de adeziune, clientul neavand posibilitatea negocierii clauzelor contractuale, a subliniat sursa citata.

Potrivit Legii nr. 193/2000, orice contract incheiat intre profesionisti si consumatori va cuprinde clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate, fiind interzisa in mod expres stipularea de clauze abuzive in contractele incheiate cu consumatorii.

Actul normativ prevede ca o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

Mai mult, o clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.

 

 

 

Legea nr. 193/2000 stabileste ca o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

In plus, actul normativ prevede ca o clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate.

“Dupa aceasta poveste si la insistentele mele am fost invitat la banca si mi-au transmis verbal ca imi reduc la loc dobanda, primind astfel un nou scadentar. Le-am explicat ca in toata aceasta perioada mi-au luat o suma de bani in plus la fiecare rata, suma necuvenita si ca doresc sa imi fie returnata. Mi-au spus ca nu se poate, fapt care m-a determinat sa apelez la instanta de judecata”, a precizat avocat COLTUC MARIUS

2 comentarii la „Cum identific o clauza abuziva intr-un contract de credit”

  1. Bună seara. O întrebare vă rog….am contractat un credit de consum – cu ipotecă, la GarantiBank, în data de 06.04 2011. Printre alte aspecte stipulate în respectivul contract de credit s-au menționat următoarele : ”3.1.7. În vederea acordării Creditului Împrumutatul se obligă să plătească Băncii : a)…..b)comision de administrare credit perceput la soldul curent al creditului, inclus în sume de plată lunară, plătibil la fiecare Data a Scadenței, având valoarea procentuală arătată în Condițiile Speciale(0,15 %) ”. Am formulat o notificare băncii la începutul lunii ianuarie a.c., prin care am cerut o eventuală diminuare a acestui comision, dar nu am primit nici un răspuns. ….constituie acest comision de administrare (prevăzut, de altfel și de OUG 50/2010) O CLAUZĂ ABUZIVĂ ?….aș avea o șansă cât de mică, dacă aș acționa banca în instanță, în vederea eliminării acestuia sau chiar recuperarea banilor ”percepuți abuziv” ? Vă mulțumesc…cu deosebit respect.

  2. buna seara,am un contract de credit de nevoi personale pe numele sotului de 20 000 ron pe 10 ani,cu dobanda variabila ,la inceput am avut o rata de 250 ron pe luna dupa care s- a marit la 500 ron trimitandu-mi instiintare prin posta….din pacate la timpul respectiv nu se stia si nu se da in judecata bancile….am fost la banca si pentru ca i-am luat la intrebari de ce ? asa si de ce nu am avut semnat contractul de director ????au ramas masca….intre timp pentru ca am platit la acest credit o gramada de bani…au venit anul trecut cu o oferta de refinantare cu o rata mai mica de vreo 430 ron pe 4 ani {am scutit un an} am aceptat…ideea este ca omul de rand poate fii bun de plata cat doresc dansii….si pentru ca fac abuzuri nu patesc nimic. multumesc cu stima

Lasă un comentariu