Guvernul anunta un sistem de pensii bazat pe conturi individuale de economisire
Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului.
Sistemul va fi aplicat pornind de la convingerea ca „sustenabilitatea unui sistem de pensii tine de aplicarea principiului contributivitatii, prin acumulare, si al responsabilitatii individuale”, se arata in noul program al Guvernului.
„Pornind de la convingerea ca sustenabilitatea unui sistem de pensii tine de aplicarea principiului contributivitatii, prin acumulare, si al responsabilitatii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si totodata din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului. In acest sens, vom sustine schimbarea principiilor care guverneaza sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivitatii si al responsabilitatii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publica (Pilon I) cu asigurarea pe perioada de tranzitie catre noul sistem a masurilor de atenuare a costurilor reformei, fara afectarea veniturilor beneficiarilor in plata sau cu perioada de acumulare mica”, conform planului Guvernului.
Documentul prevede introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale (Pilonul IV), bazat pe contributia asiguratului si a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate. Guvernul considera ca astfel sunt eliminate nedreptatile create beneficiarilor pensiilor speciale de noua lege a pensiilor si se creeaza posibilitatea pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzura.
Pensiile private, in atentia Guvernului
In luna noiembrie a anului trecut, agentia Mediafax a anuntat, prezentand scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International, faptul ca Guvernul a transmis FMI ca evalueaza pensiile private obligatorii si impactul acestora asupra sistemului de pensii si a dezvoltarii pietei de capital, precizand ca urmareste reducerea poverii fiscale fara impact bugetar, ceea ce sugereaza o posibila limitare a cotelor distribuite fondurilor private.
„Am inceput sa intreprindem o analiza exhaustiva pentru a evalua performanta pilonului II de pensii (pensiile private obligatorii) si implicatiile acestuia pentru sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii, precum si asupra dezvoltarii pietei de capital romanesti. Evaluam, de asemenea, optiuni de reducere a poverii fiscale intr-un mod neutru pentru buget”, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI si Comisia Europeana.
In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participantilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) si urmand sa ajunga la 6%, cu o crestere de jumatate de punct procentual anual, pana in 2016.
Pensiile private obligatorii au acumulat peste 10 miliarde de lei
De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), in numele participantilor, contributii brute totale in valoare de 10,47 miliarde de lei, ajungand, in urma investitiilor, la active nete de 12,75 miliarde de lei. Diferenta de 2,28 miliarde de lei reprezinta castigul investitional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii in beneficiul contributorilor la sistem.
In ultimul an (septembrie 2012 – septembrie 2013), activele fondurilor de pensii Pilonul II si-au mentinut cresterea accelerata, cu un ritm usor peste 45%.
Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns dupa primele noua luni ale acestui an la un numar total de 5,95 milioane de participanti, dintre care numarul celor care primesc luna de luna contributii virate de catre CNPP s-a stabilizat la aproximativ 3,6 milioane.
Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 11,7%.
Primele contributii la Pilonul II au fost virate in mai 2008.
Pentru Pilonul III (pensii private facultative), unde primele contributii au fost virate incepand cu luna mai 2007, activele celor 10 fonduri insumau la septembrie 750,11 milioane de lei pentru 305.796 de persoane.